File: Razjasnite status sa Kosovom

Nama je potrebno da vidimo da se odnosi između Srbije i Kosova suštinski i vidljivo poboljšavaju, kaže za Press evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

23:50

Default images

On dodaje da se očekuje da se pridržava uslova iz procesa stabilizacije i pridruživanja EU i da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući relevantnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

U tom kontekstu biće potreban kredibilan proces da se razjasne status, funkcije i finansiranje struktura na severu Kosova. Istovremeno, EU traži od Prištine da dopre do ljudi na severu Kosova, kao i da pokrene inkluzivnu i dugoročnu strategiju za sever.

U govoru na forumu u Davosu nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da bude „više evropska". Ko je po vašem mišljenju „više evropski", Boris Tadić ili Tomislav Nikolić?

"Naravno da nije na meni da delim poene ili etikete srpskim političarima, ali veliki Evropljani obično kombinuju dve osobine: imaju istinsku evropsku viziju i preduzimaju istrajne i dosledne radnje kako bi ta vizija postala realnost."

Šta prvo pomislite kada čujete reč Srbija?

"U sadašnjim okolnostima, moje misli idu zapravo svima onima u Srbiji koji se suočavaju sa akutnim vremenskim uslovima, a posebno onima koji su zarobljeni snegom od dva metra ili imaju problema da dovoljno zagreju svoja domaćinstva."

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: