"Ako ne dobijemo status-greška EU"

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da bi Evropa napravila veliku grešku ukoliko Srbija u martu ne dobije status kandadata za članstvo u EU.

Izvor: Beta

Utorak, 14.02.2012.

23:30

Default images

Upitan šta ako Srbija opet ne dobije status kandidata, Dačić je u intervjuu za "Večernjih novosti" kazao da je očigledno da u narodu postoje velike simpatije prema Rusiji i da je sve veći pad popularnosti EU.

Gvoreći o ispunjavanju uslova za dobijanje statusa kandidata, Dačić je kazao da očekuje da se izlaz nađe u dijalogu sa Prištinom, ali i naveo da Srbija mora da insistira na očuvanju Rezolucije 1244 i asimetričnom predstavljanju Kosova na regionalnim forumima.

"Ako EU i Amerika ne razumeju naše stavove i uvek su na strani Albanaca, onda je normalno očekivati i da na vlast dođe politička opcija koja će se možda okrenuti Rusiji", kazao je Dačić.

Povodom odbijanja Srpskog pokreta obnove da učestvuje u radu parlamenta, Dačić je naveo da Vlada Srbije nije pala i da ne veruje da SPO ima interes da sruši Vladu, ali da je očigledno da više ne želi koaliciju sa Demokratskom strankom i obratno.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, kazao je da socijalisti ne bi ušli u vladu u kojoj bi neke od ključnih poluga držali SPO i Liberalno demokratska partija.

"Ali LDP kao manjinski deo koalicije, koji neće moći da nametne svoje ideje u spoljnoj politici, ne bi pravio teškoće u radu koalicije. Dobar primer je vlast u Beogradu", naveo je Dačić.

On je kazao da ne odbacuje Srpsku naprednu stranku i Demokratsku stranku Srbije kao partnere, ali da je normalno da socijlisti prvo razgovaraju sa DS za koju je naveo da je strateški partner SPS-a.

Dačić je rekao da i dalje tvrdi da će DS i SNS pokušati da naprave tehničku ili prelaznu vladu, ukoliko posle izbora ne bude matematički bila moguća neka druga većina.

Povodom navoda da mu DS unapred nudi mesto premijera, Dačić je naveo da o tome ni sa kim iz DS nije razgovarao.

"Sačekajte da podvučemo crtu kada se završe izbori. Premijersko mesto nije moj osnovni cilj", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: