Koliko ambasadori krše pravila?

Otvoreno političko navijanje stranih ambasadora u Srbiji i vređanje domaćina često ostaju bez posledica. Protestne note se potežu samo kod najtežih incidenata.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

21:17

Default images

Oni rado komentarišu političke prilike u našoj zemlji, ”brinu” o Vojvodini i Sandžaku, traže termin izbora i na njima imaju svoje favorite, gostuju na stranačkim skupovima, javno kritikuju zakone... I to najčešće ne nailazi na reakcije zvaničnog Beograda.

Kako nam je rekao Milivoje Mihajlović, šef Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, ministri zasad neće razmatrati eventualne reakcije države na istupe Volframa Masa. I u nemačkoj ambasadi su nam rekli da o ovoj temi više neće davati izjave, dok je predsednik DSS Vojislav Koštunica ponovio tvrdnju oko koje se i razvila polemika - da je primena SSP nanela štetu od 500 miliona evra, a da se domaća javnost obmanjuje time da je sporazum doneo dobiti.

Mas je već drugi nemački ambasador koji se zamera delu javnosti u Srbiji. Andreas Cobel je tako najavio otcepljenje Vojvodine, mađarski ambasador Oskar Nikovic je javno kritikovao naš Zakon o rehabilitaciji, a gotovo ceo diplomatski kor zahtevao je održavanje gej parade. Nije ”naivna” ni grupa ”Prijatelji Sandžaka” koju čine Nemačka, Italija, Francuska, Amerika, Britanija, koja je osnovana baš za osetljivo područje Srbije, ne otkrivajući zašto je baš njemu potrebna njihova pomoć.

Uobičajena reakcija na kritike da se preterano mešaju u srpsku politiku u stranim ambasadama jeste da ”samo zastupaju svoje interese u skladu sa pravilima Bečke konvencije”.

"Glavni zadatak svakog ambasadora jeste da radi na poboljšanju odnosa dveju zemalja, a ne da ih neodmerenim izjavama kvari. Nažalost, naša država često sama otvara prostor za neadekvatno delovanje diplomata", kaže nam Branko Branković, nekadašnji ambasador u UN.

Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu, kaže da država protestnim notama i demaršima pribegava samo u slučaju najtežih incidenata, kao što su bila priznavanja nezavisnosti Kosova. U slučaju neprimerenih izjava, objašnjava Simić, najčešće sledi poziv diplomati na neformalni razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova:

"Od varnica koje su nastale na relaciji Mas-Koštunica mnogo je važnija poruka koju je nemački ambasador zapravo poslao, a to je da će Srbija teško dobiti status kandidata u martu."

ŠTA SVE MOŽE DA PROĐE

-Andreas Cobel, bivši ambasador Nemačke, april 2007:

"Problem Kosova treba rešiti što pre, jer bi se mogao otvoriti problem u Vojvodini i Sandžaku."

-Kameron Manter, bivši ambasador SAD, maj 2008:

"SPS u koaliciji sa DS može da doprinese evropskoj budućnosti Srbije."

-Žan-Fransoa Teral, bivši ambasador Francuske, jul 2010:

"SPS i DS su rekli da će da sarađuju. Dajemo im kredit i čekamo rezultate."

-Meri Vorlik, ambasador SAD, septembar 2011:

"Vlasti u Srbiji treba da učine sve što je u njihovoj moći da i ove godine omoguće održavanje uspešne i bezbedne Parade ponosa."

-Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, oktobar 2011:

"SNS je postao jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije."

-Volfram Mas, ambasador Nemačke, decembar 2011:

"Ko tvrdi da Srbija gubi primenom SSP ili ne zna o čemu se radi, ili, jednostavno, laže."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: