Rezultat referenduma unapred poznat

Građani na severu Kosova izjašnjavaće se sutra i prekosutra na referendumu da li prihvataju institucije tzv. Republike Kosovo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2012.

16:18

Default images

Referendum će biti održan uprkos protivljenju Beograda i međunarodne zajednice.

U UNMIK-u navode da će referendum biti održan mimo važećeg zakona, zbog čega neće imati nikakve pravne posledice. S druge strane, država Srbija je i dalje pri stavu da je referendumsko pitanje nepotrebno, jer Ustav Srbije ne priznaje kosovske institucije.

Ministar Goran Bogdanović kaže da se rezultat zna unapred jer je sto odsto Srba sa severa i cela vlada Srbije protiv kosovskih institucija.

“I ako znate unapred rezulat, a pre toga nemate nikakav nagoveštaj ili instrukciju da treba da se prihvati to, onda ne vidim nikakvu potrebu za tim, sem da se ionako teška situacija još više komplikuje da se to koristi u dnevnopolitičke svrhe da bi se dobili neki jeftini politički problemi i glas više na predstojećim izborima”, kaže Bogdanović.

Prema njegovim rečima, referendum je proizvod uticaja pojedinih partijskih lidera iz Beograda na predsednike opština sa severa da bi se destabilizovala situacija u vreme kada Srbiju čeka odluka o statusu kandidata za Evropsku uniju.

On smatra da je cilj da se Srbi sa severa direktno konfrontiraju sa Vladom Srbije.

“Mi na takvu stvar nećemo da nasednemo. Ova vlada neće kažnjavati te ljude sa severa Kosova. Nekima bi to možda odgovaralo, neki to priželjkuju, ali mi takav potez nećemo povući, jer znamo da narod sa severa veruje svojoj vladi, svojoj državi, jer zna da ne postoji druga država. Jer im pomažemo i finansijski i politički i ekonomski i na svaki drugi način”, dodao je Bogdanović.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, naprotiv, izjavio je za B92 da će se, nakon održavanja referenduma, smanjiti pritisak koji se vrši na sever pokrajine, pojačaće se pregovaračka pozicija našeg tima i položaj naše vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića u budućim razgovorima o Kosovu. Više o tome pročitajte ovde.

U KPS-u navode da policija nema poseban operativni plan za naredna dva dana na severu Kosova i da će na očuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: