Važan svaki kilovat struje

Borba za svaki kilovatačas struje u Srbiji i dalje traje. Iako je potrošnja smanjena za pet odsto, potrebno je da se smanji za celih sedam.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2012.

16:43

Default images

I dok iz EPS-a uveravaju da restrikcija struje neće biti, državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić, je gostujući u vestima B92 rekao da građani nisu ozbiljno shvatili trenutnu situaciju i apele za štednjom struje.

U EPS-u kažu da ne treba da očekujemo restrikcije osim u slučaju neke velike havarije. I u Elektromreži Srbije radi se 24 sata. Prenos i upravljanje električnom energijom je njihov zadatak. Kako kažu, sistem je napregnut, ali nije preopterećen, bar što se tiče prenosa električne energije.

Za jedno domaćinstvo to znači da za sobom uvek gasite svetlo. Temperatura u stanu trebalo bi da bude niža od 26 stepeni, jer svaki stepen znači uštedu. Odlukom Vlade Srbije deo struje iz tranzita EPS će koristiti za sopstvene potrebe. Trenutno se uvozi oko 20 odsto trenutne potrošnje.

"Građanstvo nije ozbiljno pristupilo ovom problemu. A moramo biti svesni da su vodotokovi mali, da imamo problema u prevozu uglja iz "Kolubare" u Obrenovac.Trenutno se ne proizvode dovoljne količine, oko 100.000t bi trebalo prebaciti za Obrenovac, a juče je prebačeno 30%," rekao je Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku, gostujući u vestima B92.

On je dodao je kriza u regionu, ali i u čitavoj Evropi, gde je došlo do ogromnih poremećaja, i dodao je da su i veliki proizvođači električne energije, poput Francuske, primorani na uvoz struje. Slična je situacija sa Srbijom.

"Ali, ako ne dođe do nekih velikih poremećaja, mi ne planiramo restrikcije," rekao je Mrakić.

Iako je opterećenje veliko i pored debelog snežnog pokrivača sa dalekovodima nema problema, ali i za teže vremenske uslove su nadležne službe spremne.

Probleme bi, kažu, mogao da izazove veliki led, veliki vetar, zaleđavanje…

Situaciju sa strujom juče je dodatno otežalo i iskluznuće voza koji je dovozio ugalj u termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu, ali je sada i to normalizovano.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ iz čijeg lignita se proizvodi oko 60 odsto struje u Srbiji, danonoćno se ulažu napori da se u uslovima nezapamćene hladnoće održi redovna proizvodnja na kopovima i postrojenjima za preradu uglja.

Zamenik direktora RB "Kolubara" Slobodan Marković istakao je su Površinski kopovi RB „Kolubara“ spremni da, uprkos ekstremnim zimskim uslovima, isporučuju znatno veće količine uglja ukoliko bude obezbeđeno dovoljno vagona i optimalan industrijski prevoz železnicom do termoelektrana „Nikola Tesla“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: