Restrikcije samo ako bude kvarova

Ukoliko bi i došlo do restrikcija struje domaćinstvima, one bi trajale najviše sat, dva dnevno i to u slučaju velikih kvarova i havarija, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Subota, 11.02.2012.

21:55

Default images

Restrikcija struje za domaćinstva u Srbiji neće biti, osim ako ne bude došlo do neke teške havarije.

Potrošnja električne energije u petak je smanjena za oko četiri odsto, a potrebna je bar tri puta veća ušteda kako bi elektroenergetski sistem počeo normalno da funkcioniše.

Uprkos otežanom uvozu struje, u Elektroprivredi Srbije kažu da će manjak pokriti akumulacije u hidroelektranama.

Otkako je EPS u petak počeo da isključuje električnu energiju za 2.000 velikih industrijskih potrošača, prema nalogu Vlade Srbije, došlo je do uštede struje od oko četiri odsto. Tako je potrošnja spala sa rekordnih 162 miliona kilovat-časova na 155 miliona kilovata. Ove redukcije će biti nastavljene i cele sledeće nedelje, kako se isključenja ne bi širila i na druge potrošače. Zato i dalje traje apel da se štedi energija. Kako za "Novosti" objašnjava pomoćnik ministra energetike Milutin Prodanović, plan za isključenje struje domaćinstvima napravio je EPS, ali samo za slučaj velikih havarija.

„EPS je dužan da pravi plan za redukcije isporuka električne energije,” kaže Prodanović za "Novosti". “Struja se prvo gasi industriji, a onda građanima, tako da bi građani mogli da ostanu bez struje samo u slučaju teških i velikih kvarova. Trajanje isključenja variralo bi od toga koliko je složena situacija. Domaćinstva bi mogla da budu, prema redosledu grupa, isključena na sat ili dva dnevno.”

Prema Prodanovićevim rečima, do ovog scenarija, ipak, ne bi trebalo da dođe, jer isključenje električne energije delu privrede donelo je uštede.

“Neće biti drame, jer potrošnja je opala u petak,” kaže on. “Ali, potrebna je ušteda od još nekoliko procenata, kako bi potrošnja pala ispod kritične granice, čime bi elektroenergetski sistem mogao lakše da funkcioniše.” Predsednik UO EPS Aca Marković tvrdi da nema bojazni od restrikcija struje za domaćinstva.

“Neće biti isključivanja električne energije građanima,” tvrdi Marković za "Novosti". “Struju će imati sva domaćinstva u trenucima dok traju hladnoće. Potrošnja je u petak smanjena za oko četiri odsto. Zemlje u okruženju zatvaraju se za izvoz, ali mi imamo obezbeđene uvozne količine do ponedeljka. Ni tada neće biti problema, jer u rezervi imamo akumulacije u hidroelektranama, među kojima je ‘Bajina Bašta’.”

Energetska situacija u okolnim zemljama je, takođe, veoma teška. Vlada Srbije u petak uveče odlučila je da suspenduje tržište prekograničnih kapaciteta, čime je omogućeno da se električna energija iz tranzita usmeri za potrebe Srbije. Stručnjaci objašnjavaju da se, tako, zemlji daje prioritet, jer preko teritorije Srbije neće moći da se vrši transfer struje a da se kod nas ne uveze.

“U celoj Evropi, pa i u našem regionu, veliki je deficit energije i ona se teško nalazi, i to po visokim cenama,” kažu u EPS-u. “Dodatna uvozna energija je potrebna od ponedeljka i Elektroprivreda Srbije upravo dobija ponude. Prekogranični kapaciteti su i dalje na raspolaganju ostalim kupcima, tako da je tranzit električne energije preko Srbije moguć i za treću stranu.”

Privreda nosi breme

Kako bi se sprečio kolaps elektroenergetskog sistema, teret isključenja struje moralo je da ponese 2.000 firmi, koje nisu od životne važnosti za funkcionisanje zemlje.

Dok će prehrambena industrija, pekare, bolnice i sve delatnosti koje su neophodne za normalan život građana biti izuzete, pogođeni deo privrede pretrpeće velike gubitke. Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, postavlja se pitanje ko će i kako nadoknaditi štetu firmama, te da li će radnici primati plate za vreme kada nisu mogli da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: