Štedi se struja da ne bi bilo mraka

Širom Srbije primenjuju se mere za uštedu energije, a najveći teret štednje podnose industrija i toplane, mada su i građani dali svoj doprinos.

Izvor: B92, Beta

Subota, 11.02.2012.

16:15

Default images

Restrikcija i isključenja struje firmama jedini način da se spreči energetski kolaps, poručuju iz EPS-a.

Iako su restrikcije struje za velike fabričke sisteme već počele, ušteda energije u domaćinstvima je najvažnija, jer su upravo oni najveći potrošači.

Da svetla moraju da se gase podsećaju nas i bilbordi s kojih nam vlasti šalju apel. Energetičar Dragan Nedeljković ukazuje na glavnu manu našeg energetskog sistema.

"Problem Srbije je što se prevelike količine električne energije troše za grejanje. To je, ako hoćete, energetski, pa boga mi i ekonomski zločin", kaže Nedeljković. Odluka da se struja isključi fabrikama i institucijama od čije delatnosti ne zavisi funkcionisanje društva može da donese uštedu, kaže Nedeljković.

Prvi rezultati već se beleže, u Vojvodini je dnevna potrošnja struje smanjena za 108 megavat-časova, a u Jagodini i Valjevu ušteđeno je 10 odsto energije. To je ipak samo kratkoročan način stabilizacije elektroenergetskog sistema.

"Ovo što sada navodno preduzimaju da isključuju pojedine privredne organizacije, da isključuju ustanove, da produžavaju neradne dane može da da mali efekat, ali vrlo mali", kaže Nedeljković.

U EPS-u najavljuju i da će uvoz struje biti potreban već od ponedeljka, a da će odluka Vlade Srbije o usmeravanju struje iz tranzita za sopstvene potrebe pomoći da se deo kapaciteta iskoristi za potrebe industrije i stanovništva. Takođe ističu da usmeravanje struje iz tranzita za potrebe Srbije ne predstavlja krađu, kako su pojedini mediji preneli. Ušteda struje na području Elektrodistribucije Jagodine iznosi oko 10 odsto, izjavio je dežurni dispečer Elektrodistribicije Tihomir Miladinović. Potrošnja je u poslednja tri dana iznosila u proseku 1.630.000 kilovatčasova (kWh), na području Jagodine u petak je bila 1.557.000 kWh, u Ćupriji je potrošnja manja za 70.000 kWh, precizirao je Miladinović.

Ušteda je ostvarena zahvaljujući isključenju gradske rasvete, pojedinih velikih potrošača, ali su i građani poslušali apel za štednju, kaže Miladinović. On je napomenuo da je snebdevanje uredno, ako se i pojavi neki sitni kvar veoma brzo bude otklonjen.

Kragujevac se, navode predstavnici gradske uprave, danas uredno snabdeva vodom, grejanjem i strujom, i dodaju da je, zbog isključivanja dekorativne i reklamne rasvete, potrošnja električne energije u gradu smanjena za jedan do tri odsto.

Takođe, kako navode u "Elektrošumadiji", veći industrijski potrošači, poput fabrike Fijat automobili Srbija i gradske Toplane, smanjili su potrošnju struje od oko tri megavata u protekla 24 časa, što je, kako se ocenjuje, dragocena ušteda. Direktor "Elektrodistribucije" Vranje Zoran Knežević rekao je da je na tom području potrošnja struje smanjena za 25 odsto.

„Kod privrede i drugih pravnih subjekata potrošnju smo smanjili za 75 odsto, tako da sada funkcionišemo na nivou tehničkog minimuma", kazao je Knežević. Knežević je istakao da je to rezultat dobre organizacije, obaveštenosti potrošača posredstvom medija i mnogih kontakata koje je "Elektrodistribucija" imala preteklih dva-tri dana sa firmama koje su najveći potrošači. Tako, danas u Vranju ne rade dva velika potrošača - "Jumko" i "Alfa plam", a u "Simpu" radi samo nekoliko linija čiji su poslovi uslovljeni isključivo izvoznim aranžmanima.

"Sa smanjenjem potrošnje struje za 25 odsto u odnosu na prethodni dan, moram istaći da su se i domaćinstva ponašala veoma disciplinovano", kaže dalje Knežević. U Dispečerskom centru su nam ponovili da ni posle 11 dana pedesetak žitelja sela Lalince, na severu Vranja, i dalje nemaju struju, jer visok snežni pokrivač ne dozvoljava da do sela bude dovezen transformator, koji treba da zameni stari.

U Vranju se još ništa nije promenilo. Još radi gradska rasveta, osvetljene su javne površine, pa čak u centru grada još nije skinuta novogodišnja rasveta.

Snabdevanje gasom u Srbiji nije ugroženo, izjavio je direktor podzemnog skladista gasa Banatski Dvor Vladimir Kuznjecov, poručivši da ne treba strahovati od nove gasne krize, jer će snabdevanje tokom ovih kriznih ledenih dana biti stabilno.

Kuznjecov je rekao da skladište u Banatskom Dvoru može da isporučuje po četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, dok je maksimalna mogućnost pet miliona kubnih metara, ali do sada nije bilo potrebe za tim.

"Gasprom-eksport poštuje ugovore i radi u skladu sa njima. Sećam se, samo pre mesec dana bilo je dosta pregovora u vezi sa smanjenjem isporuke gasa, a sada se sve promenilo za dve sedmice. Ukoliko i ima nekog manjka, do sada je pokriveno", rekao je Kuznjecov.

Kuznjecov je dodao da postoje planovi da skladište gasa u Banatskom Dvoru bude prošireno, ali se čeka da budu povećane potrebe Srbije i regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: