EPS preporučuje nove mere štednje

Elektroprivreda Srbije predložiće Vladi da proglasi narednu nedelju neradnom za većinu zaposlenih, pošto apeli za štednju struje nisu urodili plodom.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.02.2012.

16:48

Default images

Apeli najviših državnih organa i predstavnika EPS-a, nažalost, nisu urodili plodom i nije smanjena potrošnja električne energije.

U EPS-u prate sve efekte mera koje su preduzete i u zavisnosti od rezultata biće "hitnih reakcija", a Vladi Srbije predložiće i nove preporuke, kao što je proglašenje čitave sledeće sedmice neradnom za većinu zaposlenih.

Uvoz električne energije se sada odvija prema ranije sklopljenim aranžmanima i obezbeđene su dovoljne količine za danas, sutra i za nedelju.

"Danas je uvezeno oko 18.500 megavat-časova, a sledeća dva dana će uvoz iznositi približno po 11.000 megavat-časova", izjavio je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a i predsednik Centralnog tima ove kompanije za praćenje elektroenergetske situacije u uslovima proglašene vanredne situacije.

On je naveo da je juče u Srbiji potrošeno više od 160 miliona kilovat - časova struje.

Manasijević je istakao da su, prema naredbi Vlade Srbije, počela isključenja i redukovanje snage električne energije ka industrijskim potrošačima i ustanovama čiji rad nije presudan za normalno odvijanje života građana.

Trenutno je redukovano oko 180 megavata i taj proces se nastavlja. On podseća da se radi o preko 2.000 subjekata koji će, prema naredbi Vlade Srbije, morati da budu isključeni s mreže ili da rade sa umanjenom snagom dok traje vanredna situacija .

Krizni štab je zaključio da je trenutno najbitnije da ne bude kvarova i da profunkcioniše povezani sistem privrednih društava RB "Kolubara" i Teromoelektrane "Nikola Tesla".

Tu su i dalje ogromni problemi u otpremi uglja iz Kolubare u Obrenovačke TE, posebno u TENT B, gde je situacija najkritičnija.

Uslovi za nesmetano snabdevanje građana električnom energijom su, pored ovoga, i redukcija potrošnje, obezbeđenje dovoljnog uvoza za sledeću sedmicu, kao i makar delimično otopljavanje u zemlji i povećanje vodotokova, podseća se u saopštenju EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: