Slovenija dobila novu vladu

Parlament Slovenije potvrdio novu vladu čiji je predsednik Janez Janša. Od 82 poslanika 50 je glasalo "za", a 10 "protiv".

Izvor: B92, Beta

Petak, 10.02.2012.

12:21

Default images

Nova vlada je do sada najmanja - ima 11 ministarstava, dok ih je prethodna imala 15.

U govoru poslanicima Janša je rekao da "na početku mandata nije moguće najaviti ništa spektakularno izuzev teškog rada".

Premijer je ponovio tri ključna cilja: konsolidaciju javnih finansija, podsticanje privrednog rasta i stvaranje novih radnih mesta, a kao prvi susret s realnošću naveo je rebalans budžeta kojim će javna potrošnja biti smanjena za 10 odsto.

Novi kabinet je "ekipa koja će raditi na izlasku iz krize sa ciljem da Sloveniju izvede na put normalnog razvoja" jer "Slovenija zaslužuje tu šansu", rekao je Janša.

Posle govora premijera obrazloženja nadležnih odbora o kandidatima dali su njihovi predsednici.

U obrazloženju Odbora za spoljnu politiku su istaknuti prioritetni ciljevi koje je naveo ministar spoljnih poslova Karel Erjavec.

U prioritete slovenačke spoljne politike on je svrstao aktivno angažovanje Slovenije u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i na Zapadnom Balkanu, na putu ka EU i u druge evro-atlantske organizacije.

Ministar je ostanak privredne diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova, a ne u Ministarstvu privrede, objasnio time što ne vidi svrhu da menja nešto što dobro funkcioniše.

Ministar spoljnih poslova je još istakao da je arbitražni sporazum o rešavanju graničnih pitanja sa susednom Hrvatskom veliko dostignuće,i najavio da će hrvatsku ministarku za spoljne poslove Vesnu Pusić pozvati da uskoro poseti Sloveniju.

Parlament je pre glasanja održao raspravu o Vladi i kandidatima za ministre, pri čemu su poslanici vladajuće koalicije pet stranaka hvalili koncept rada i ministara, a opozicija kritikovala.

Predsednik Pozitivne Slovenije, pojedinačno najveće stranke u parlamentu, Zoran Janković, je naglasio da će njegova partija predstavljati "pozitivnu opoziciju" i danas se uzdržati od glasanja.

"Vladu ćemo ocenjivati prema tome koliko bude uspešna", rekao je Janković, koji se nije saglasio s time da je prva Janšina vlada 2004-2008. godine bila dobra, jer "da je bila dobra, ne bi 2008. godine izgubila na izborima".

Predsednik Pozitivne Slovenije ja pozvao vladu da ne dozvoli podelu na "naše i vaše" i kritikovao nedavno doneti Zakon o Vladi, koji je ukinuo Ministarstvo za kulturu, a Državno tužilaštvo preselio u nadležnost Ministarstva za unutrašnje poslove.

Socijaldemokrate su najavile da njihova stranka neće glasati za novu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: