2.000 preduzeća ostaje bez struje

Električna energija biće u narednih 12 do 24 sata isključena u oko 2.000 firmi u Srbiji, dok za domaćinstva za sada neće biti restrikcija. U Kolubari kritično.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.02.2012.

12:37

Default images

EPS počeo hitno da isključuje industrijske potrošače, prema naredbi Vlade, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom.

Direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović kaže da snabdevanje strujom iz mreže Elektroprivrede Srbije neće biti obustavljeno kompanijama i objektima koje obezbeđuju vitalne funkcije u zemlji.

"Vlada je pozvala potrošače da štede električnu energiju", istakao je on posle sednice vlade i izrazio očekivanje da neće biti restrikcija u snabdevanju strujom za domaćinstva.

Mihajlović je najavio da, najverovatnije, škole neće raditi čitave naredne nedelje, a konačnu odluku o tome doneće resorni ministar Žarko Obradović. Vlada danas nije raspravljala o predlogu da neradni dani budu i naredni ponedeljak, utorak i petak, odnosno, 13. 14. i 17. februar.

Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem, naglasio je ranije danas da izuzetak od ovih hitnih mera isključenja mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i oni biti isključeni sa mreže.
Kostolac na minus 30 stepeni (Beta)
Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena "Kolubara", koji ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" (TENT).

"Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana", istakao je on.

Manasijević je naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom juče ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat-časova električne energije.

"Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije", kazao je Manasijević.

I iz "Elektrovojvodine" je saopšteno da se danas počinje sa isključivanjem s mreže industrijskih potrošača koji ne obavljaju delatnost od javnog značaja. Takvi potrošači će dobiti obaveštenje da će biti isključeni ili svedeni na tehnički minimum, gde je to moguće, u roku od 24 sata, navodi se u saopštenju.

"Elektrovojvodina" je upozorila lokalne samouprave da preduzmu sve raspoložive mere štednje, u cilju smanjenja potrošnje struje.

Takođe, Elektrodistribucija Novi Sad danas je saopštila da će u glavnom gradu Vojvodine ugasiti deo dekorativne rasvete, dok će ulična rasveta biti smanjena za 30 odsto.

Uprkos upozorenjima na štednju električne energije, u Novom Sadu danas se može očekivati još veća potrošnja struje, jer se jutros pokvario sistem centralnog grejanja, zbog čega je deo grada celog prepodneva bio bez grejanja, ali i zbog činjenice da je u Novom Sadu jutros izmereno rekordno niskih minus 27 stepeni.

Koje državne institucije štede struju?

Međutim, upaljena svetla u holu Palate Srbija dokaz su da štednja u državnim institucijama još nije počela.

Poseta švedske delegacije bila je opravdanje da centralni hol blešti u punom sjaju, ali ne i razlog da gore svetla i u ostalim salonima.

Ministar policije navodi da ni u njegovim kancelarijama baš nije bilo toplo. “Što se tiče nas, trebalo je jutros da dođete da vidite kako funkcioniše i koliko je hladno. U pravu ste, velika je zgrada i ne bi trebalo da budu upaljena sva svetla, ali kada bi svako ugasio po jednu sijalicu mislim da bi bilo efekta”, kazao je Ivica Dačić.

Neki hodnici, kao onaj u kome su službe Ministarstva policije, već su u mraku. Zbog centralnog grejanja u zgradi radijatori i kvarcne peći koriste se samo vikendom, kada se zgrada ne greje.

Osim po zgradama, ušteda će biti i gašenje dekorativne i ulične rasvete, objasnio je Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda.

“Ići ćemo i na određene restrikcije u sistemu javne rasvete, recimo da je upaljena svaka treća. Nastavićemo i sa apelima građanima”, kazao je on.

Jedna od mera štednje biće i prinudni odmor za neke od državnih institucija čiji rad nije neophodan tokom sledeće nedelje, pa će one spojiti te dane s praznikom državnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: