Članovi obezbeđenja kod sudije

Pet članova obezbeđenja će biti privedeni na saslušanje kod istražnog sudije na odgovornost za pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

09:42

Default images

Oni su u utorak uveče uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo omogućavanje bekstva pritvorenom licu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Čuvari će biti privedeni u Palatu pravde na saslušanje pošto tužilaštvo podnese sudu zahtev za sprovođenje istrage.

Uhapšeni su Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović. Čuvari su, po automatizmu, suspendovani s posla odmah po otkrivanju pokušaja bekstva dvojice osuđenih na po 40 godina zatvora.

Istražni organi sumnjaju da su Kalinić i Milovanović bekstvo planirali računajući na pomoć kako iznutra, tako i spolja.

Milovanović je 2004. pobegao iz beogradske Palate pravde službi obezbeđenja i policiji, kao i iz pritvora u istočnom Sarajevu.

Šta štampa piše o pozadini pokušaja bekstva

S druge strane, beogradska štampa i dalje se bavi pozadinom pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića.

Tako "Blic", koji je juče objavio da iza pokušaja bekstva stoji Sreten Josić, zvani Joca Amsterdam, danas piše o tome da je pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića iz Pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu bio zapravo širi plan Sretena Jocića, koji je pripremao pobunu u Okružnom zatvoru, poznatijem kao CZ. Podaci pokazuju da je planirano da glavni uslov pobune bude opšte ublažavanje pravosnažnih kazni, što bi Josiću odgovaralo, jer je osuđen na 15 godina zatvora, kaže izvor "Blica".

Prema izvorima tog lista, srpska policija je preko Interpola dobila podatak o pripremi pobune, a pre toga i informaciju da Milovanović planira bekstvo, što se i desilo. Informacija o pokušaju bekstva policija je, prema tvrdnjama "Blicovog" izvora, stigla još 8. avgusta iz jedne zemlje u okruženju.

Izvor lista "Danas" navodi da je to razlog što je proteklih dana podignut nivo bezbednosti u zatvorima, a "Večernje novosti" navode da se istraga o pokušaju bekstva Kalinića i Milovanovića kreće ka jednom od beogradskih advokata, a povod za to je činjenica da se posete advokata ne nadziru.

"Ono što je za nas sada prvo pitanje jeste - ko je bi zadužen da im pruži logistiku spolja, pošto su ostali bez novca. S obzirom na njihovu prošlost, ne bi krenuli u bekstvo tek tako", kaže izvor "Novosti" blizak srpskom pravosuđu. Prema istom izvoru, ime pomagača moglo bi da se sazna vrlo brzo, zato što se trenutno obrađuju snimci sa svih kamera instaliranih na zgradi Specijalnog suda, pišu "Novosti" i dodaju da su uhapšeni čuvari juče već bili na poligrafu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: