Vlada: Ograničenja isporuke struje

Vlada Srbije odlučila da ograniči isporuke struje "ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 08.02.2012.

23:01

Default images

Odluka je doneta radi zaštite energetskog sistema Srbije.

"Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana", istaknuto je u saopštenju Vlade Srbije.

Lokalnim samoupravama je naloženo da se ukine dekorativna i reklamna rasveta.

Vlada Srbije je donela odluku o ograničenju isporuke struje pojedinim potrošačima nakon što je dobila izveštaj Elektroprivrede Srbije u kojem se ukazuje na to da je, bez obzira na sve napore, elektroenergetska situacija u Srbiji veoma teška zbog izuzetno loših vremenskih uslova.

Vlada je ranije danas predložila preduzećima i institucijama da razmotre mogućnost da se dva neradna dana za Dan državnosti, 15. i 16. februar, spoje s vikendom, tako da i petak 17. februar bude neradni dan.

"Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, ukoliko bude nastavljena ovako visoka potrošnja električne energije", izjavio je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je rekao da EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, pošto je i on dostigao maksimum. Predsednik Boris Tadić pozvao je građane da racionalno troše električnu energiju, ali i predložio da se najugroženijima otpišu februarski računi za struju. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

On je tokom posete Surdulici rekao da su državne institucije dobro reagovale na probleme koje su napravili obilne snežne padavine i niske temperature.

Takođe, pozvao je i na građansku solidarnost i istakao da u ovim hladnim vremenima niko ne sme da ostane bez struje.

U pojedinim delovima Srbije postoje problemi i sa snabdevanjem hranom. Tako su predstavnici opštine Kraljevo pojedinim zavejanim selima na planini Čemerno hranu morali da dopremaju helikopterom Vojske Srbije.

"Do ovih domaćinstava nismo moglil da dođemo drugačije. Nanosi snega su veliki. Morao sam da pozovem Šutanovca. To je bio jedini način da helikopterom dopremo do tih pozicija i da im podelimo hranu", kaže Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva.

Jedan od načina uštede u vanrednoj situaciji je produženje raspusta u svim školama za još jednu nedelju. Zvanična odluka o tome biće doneta u petak.

Bajatović: Gasa za tri nedelje

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da u ovom trenutku u Srbiji postoje zalihe gasa za tri nedelje, ukoliko potrošnja bude nastavljena ovim tempom.

"Srbija ima mogućnost da u svakom trenutku povuče 15 miliona metara kubnih (m3) gasa, što je dovoljno da se podmire potrebe, jer je maksimalna dnevna potrošnja oko 12 miliona kubnih metara", rekao je Bajatović.

"U narednih dvadesetak dana ne treba očekivati nikakve restrikcije", istakao je Bajatović, dodajući da veruje da ni posle tog perioda neće biti ograničenja, jer će potrošnja biti smanjena, a i naći će se sredstva da budu nabavljene količine gasa koje, eventualno, budu nedostajale.

Bajatović je napomenuo da Srbija u ovom trenutku može da računa na 350 miliona kubnih metara gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.

Predrag Gmizović sa stovarišta “Morača trejd” u Užicu kaže da je na stovarištima sve manje uglja zbog zabrane saobraćaja kamionima do Pljevalja, a zatvoren je i rudnik Štavalj. Građani teško uspevaju da kupe nove količine uglja, jer se on prodaje po prioritetu - prvo javnim službama i Domu zdravlja, kaže Gmizović.

Snabdevanje električnom energijom je redovno, a po rečima Dušana Šunjevarića iz Elektrodistribucije Užice, potrošnja je povećana za 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: