Bogdanov osuđen na 2 godine zatvora

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Ivana Bogdanov na dve godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja i učešća u tuči sa policijom 2006. godine u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2012.

14:21

Default images

Bogdanov, vođa navijača "Crvene zvezde" je osuđen zbog toga što je 2006. učestvovao u masovnoj tuči uoči košarkaške utakmice između Partizana i Crvene zvezde. Njemu je sud istovremeno produžen pritvor u kom se nalazi od 24. maja prošle godine, nakon proterivanja iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Đenovi.

Sudija Ivana Ramić rekla je da je Bogdanov izvršio krivično delo sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti u sticaju sa nasilničkim ponašanjem.

U obrazloženju suda se kaže da je Bogdanov već osuđivan, kao i da je ponovio slično delo. Sud je uzeo u obzir da mu je uračunljivost bila smanjina u vreme tuče.

Tokom suđenja stigla su dva veštačenja, koja se znatno razlikuju. Sud je nije prihvatio veštačenje beogradskih stručnjaka za sudsku medicinu po kome Bogdanov nije bio uračunljiv u vreme tuče, pa nije znao šta radi, zbog čega bi mogao da prođe nekažnjeno.

Sud je prhvatio ponovno veštačenje koje su obavili stručnjaci novosadskog medicinskog fakulteta po kome je Bogdanovu u vreme tuče uračunljivost bila smanjena, što je olakšavajuća okolnost, ali ne i razlog za oslobađanje.

Reporter B92 javio je sa lica mesta da je u sudnici u trenutku izricanja presude povećano obezbeđenje.

Odbrana Bogdanova žaliće se na prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda, izjavio je njegov advokat Nemanja Govedarica.

"Nije jasno na osnovu čega je sud prihvatio veštačenje novosadskih veštaka koji su utvrdili da je Bogdanov bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a ne mišljenje uglednih beogradskih veštaka Dušana Dunjića i Aleksandra Jovanovića koji su utvrdili da je bio neuračunljiv", rekao je Govedarica.

Bogdanov se po izricanju presude, dok su ga stražari izvodili iz sudnice, sudiju pozdravio sa "doviđenja", a ona mu je uzvratila pozdravom "prijatno".

Odbrana kao i Prvo osnovno javno tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Bogdanov je proteran iz Italije u maju prošle godine pošto mu je kazna od tri godine i tri meseca zatvora zbog izazivanja nereda u Đenovi na utakmici Srbija - Italija u oktobru 2010. godine zamenjena zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Uhapšen je čim su ga preuzele srpske vlasti, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da ne ponovi krivično delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: