IFIMES: Dodik zločinac, kriminalac

Institut IFIMES objavio analizu Milorada Dodika, u kojoj se on optužuje da se bavio kriminalom, da je pretnja sigurnosti i da je podržao granatiranje Zagreba.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

11:36

Default images

Analiza "Zašto Republika Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika", Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, bavi se likom i delom aktuelnog predsednika Republike Srpske još od ratnih dana u BiH.

U analizi, čije delove je preneo Dnevnik.hr, se Dodik optužuje da je glavni krivac što od 2006. u BiH i regionu zapadnog Balkana nije zabeležen evidentniji napredak, ali i za niz drugih dela.

Dodik i njegovo političko delovanje se čak upoređuju sa delovanjem ultranacionaliste Žan Mari le Pena i pokojnog austrijskog političara Jerga Hajdera.

Potom, autori analize zaključuju da Dodik zloupotrebljava ustavnu strukturu BiH, što se posebno vidi kroz "pritiske Dodikovog establišmenta i proceduru u Parlamentu BiH za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH".

IFIMES takođe u svojoj analizi podseća da je Dodik 2004. optužen po 33. tačke optužnice, ali je oslobođen optužbi, s tim da je, navodno, utvrđeno da je predsednik RS falsifikovao dokaze i uticao na svedoke, tako da je “slučaj Dodik” i dalje aktuelan u Tužilaštvu BiH.

Iako su od izbora Ive Josipovića na mesto predsednika Hrvatske poboljšani odnosi RS i Zagreba, u analizi se ističe da bi za bolje razumevanje odnosa u BiH i regionu trebalo razotkriti ulogu Dodika tokom rata u BiH.

"Dodik se međunarodnoj zajednici tokom i posle rata predstavljao kao borac protiv Radovana Karadžića i SDS-a. U osnovi njegov sukob sa SDS-om, posebno tokom rata, postojao je zbog njegovog kriminala krijumčarenja visokotarifnim robama, a ne zbog političkog neslaganja. Kada analiziramo zapisnike ratnih sednica, Narodne skupštine RS, jasno je da se Dodik nije suprotstavljao politici SDS-a kada su u pitanju ratni zločini i odnos prema nesrpskom stanovništvu", prenos delove analize Dnevnik.hr.

Zašto Hrvatska nije procesuirala Dodika?

U analizi se posebno ističe da zabrinjava činjenica da je Dodik javno podržavao bombardovanje Zagreba 1995., što je evidentno iz transkripata sa 3. vanredne sednice Narodne skupštine RS, kojoj je predsedavao osuđenik za ratne zločine Momčilo Krajišnik.

"Iz transkripta, čija je autentičnost overena u Haškom tribunalu, jasno je da je Dodik podržavao bombardovanje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim rečima na sednici: '...ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smemo to reći'", piše u izveštaju.

Autori analize se stoga pitaju kako to da Zagreb do sada nije pkrenuo postupak protiv Dodika, pitajući se ujedno kakvu ulogu u tome imaju Milorad Pupovac (SDSS), Ivo Josipović i banjalučki biskup Franjo Komarica, koga je Dodik nedavno odlikovao Ordenom časti RS.

Institut dalje upozorava da je Dodik pretnja evropskoj sigurnosti i to "zbog delovanja (para)obaveštajnih i (para)vojnih formacija u RS-u", ali i zbog povezanosti s događajima na Kosovu.

U analizi se ističe i da je u poslednjih nekoliko godina Banjaluka postala jedno od glavnih uporišta regionalnih kriminalaca. IFIMES u tom smislu istražuje ulogu Dodika i bivšeg guvernera Centralne banke BiH Petera Nikola u nestanku znatne količine novca prilikom konverzije srpskih dinara u bh konvertibilne marke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: