Privedeni zatvorski čuvari

Petorica zatvoreskih stražara pritvoreni su zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

19:30

Default images

Posle privođenja oni su saslušani, saznaje B92. Na saslušanju su N. S.; D.G.; S.D.; N.M. i T. L.

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, je potvrdio za B92 u emisiji Između dve vatre da je pripadnicima obezbeđenja određeno policijsko zadržavanje zbog sumnje da su izvršili krivično delo prilikom pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića.

Sretko Kalinić zvani Zver i Željko Milovanović pokušali su jutros u 5.30 bekstvo iz posebne pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Zbog pokušaja bekstva pet stražara je već suspendovano i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a videće se da li će biti potreban i krivični postupak.

Obradović je rekao da ne želi ništa da prejudicira, pogotovu zato što je istraga u toku, ali da pretpostavlja da se radi o poslu "iznutra".

“Kao policajac pretpostavljam da je negde pomoć iznutra postojala. Ne mogu da prejudiciram stvari, a posebno da ometam istragu”, rekao je Obradović. “Ne mogu unapred da tvrdim, ali mogu da pretpostavljam, jer je iz zatvora nemoguće pobeći. Pet pripadnika službe obezbeđenja koja su bila u smeni privedeno je po podne u beogradsku policiju povodom istrage o tom slučaju i određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati”, rekao je Obradović.

On je podsetio da suspenzija pripadnika obezbeđenja ide po automatizmu prilikom ovakvih pokušaja bekstva.

"Broj pripadnika službe obezbeđenja manji je nego što treba da bude, rade naporan, težak posao, dolazi i do propusta. Kao čovek ne želim da verujem da je ovo neko namerno učinio, ali kao profesionalac ne mogu da ne ostavim tu mogućnost“, kaže Obradović.
Obradović je takođe naglasio da se ne radi o bekstvu, već samo o pokušaju, pošto su Kalinić i Milovanović zaustavljeni u dvorištu.

“Radi se o pokušaju bekstva. Jesu uspeli da izađu iz svoje ćelije u hodnik i iskoče u dvorište, ali nisu uspeli da pobegnu. To su činjenice”, rekao je Obradović dodajući da ne želi da amnestira krivice.

On je rekao da Kalinić i Milovanović nisu imali jakne kada su izašli iz ćelija već da su to bile njihove jakne, ali da su kasnije napali jednog pripadnika obezbeđenja, vezali ga lisicama i oteli mu jaknu. On je, analizirajući snimak koji je načinjen, dodao da pripadnik obezbeđenja nije bio na svom mestu kada su Kalinić i Milovanović pobegli i da će se utvrditi zašto.

On je takođe objasnio kako su razvalili vrata od ćelija.

“Nisu ih razvalili. To su vrata koja imaju žičane rešetke, koje su pretesterisane testericama koje su imali kod sebe”, kaže Obradović, dodajući da se još ne zna otkud testerica kod kod njih, ali "to je jedan od prioriteta istrage".

"Svako ko je osuđen na 40 godina zatvora razmišlja o bekstvu, a naše je da to sprečimo. To smo u više navrata i uradili, sprečivši na vreme i sam pokušaj bekstva, ali o tome ne mogu da govorim da ne bih ugrozio izvore informacija", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: