Kalinić pokušao bekstvo

Bivši pripadnici "zemunskog klana" Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali bekstvo iz posebne pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

08:57

Default images

To je potvrdila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema prvim informacijama, Kalinić i Milovanović su bekstvo pokušali jutros oko 5.30, tako što isekli rešetke na prozoru pritvorske jedinice i iskočili u dvorište.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdila informaciju i u saopštenju navela da su pritvorenici Sretko Kаlinić i Željko Milovаnović pokušаli dа pobegnu iz Okružnog zаtvorа u Beogrаdu.

U saopštenju se dodaje da su oni izаšli iz svojih ćelijа "odvаlivši vrаtа, sаvlаdаli pripаdnikа službe obezbeđenjа i iskočili kroz prozor u dvorište zаtvorа".

"Budnošću i brzom intervencijom pripаdnikа Žаndаrmerije obojicа su odmаh uhvаćenа i vrаćenа u ćelije", saopšteno je.

Dodaje se da je u toku uviđаj, koji će izvršiti policijа Beogrаdа.

O dogаđаju su obаvešteni predsednik Višeg sudа u Beogrаdu i tužilаc zа orgаnizovаni kriminаl.

"Svi rаdnici službe obezbeđenjа koji su rаdili nа bloku gde su ovа dvа licа bilа smeštenа su suspendovаni i protiv njih će se voditi disciplinski postupаk kаo i krivični postupаk ukoliko se utvrdi dа postoje elementi krivičnog delа. Bezbednost u Okružnom zаtvoru u Beogrаdu je podignutа nа viši stepen kаko od strаne Uprаve Okružnog zаtvorа tаko i od strаne komаnde Žаndаrmerije. Situаcijа u zаtvoru je mirnа i pod kontrolom", saopštila je Uprаvа zа izvršenje krivičnih sаnkcijа.

Advokat: Iz tog zatvora nemoguće pobeći

Advokat Sretka Kalinića Slavko Petrić kaže za B92 da ne veruje da su tačne informacije o pokušaju bekstva njegovog klijenta, obrazlažući to tvrdnjom da je iz zatvora u kom su bili Kalinić i Milovanović nemoguće pobeći.

On je dodao da se sa Kalinićem poslednji put video prošlog utorka, kao i da ništa nije ukazivalo na to da bi on mogao da pokuša bekstvo. Petrić je rekao i da je trebalo danas da se sretne sa svojim klijentom, jer je utorak dan za posete advokata, ali da je on tu posetu morao da odloži zbog drugog suđenja.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je danas da je u ponedeljak trebalo da se održi suđenje Milovanoviću za ubistvo suvlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika, ali da je to ročište iz proceduralnih razloga odloženo.

Prema njenim rečima, ti razlozi ne mogu se dovesti u vezu s pokušajem bekstva Milovanovića i Kalinića.

Ko su Kalinić i Milovanović?

Sretko Kalinić (38), zvani Beli i Zver, je jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog zemunskog klana.

Osnovna Kalinićeva uloga u zemunskom klanu bila je da likvidira osobe čija bi ubistva naručio Dušan Spasojević.

U atentatu na premijera Đinđića, Kalinić je bio u "folksvagen pasatu" koji je čekao neposredne izvršioce ispred Zavoda za fotogrametriju, a trebalo je da pruža vatrenu podršku, za slučaj da dođe do oružanog okršaja.

Za učestvovanje u atentatu, presudom Okružnog suda u Beogradu, osuđen je, po tri osnove, na 35 godina zatvora, a ta presuda je kasnije ublažena na 30 godina.

Dana 18. januara 2008. Kalinić je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim delima.

Željko Milovanović (43) je državljanin Hrvatske i BiH i za njim je izdata Interpolova poternica. Rođen je u Hrvatskoj, a 2005. godine bio je nastanjen u Somboru. U Hrvatskoj je za učešće u ubistvu novinara Ive Pukanića osuđen na 40 godina zatvora.

Željko Milovanović, koji poseduje pozamašan policijski dosije, je prema navodima nekih medija, bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije, međutim nedeljnik "Vreme" piše da on nije bio pripadnik JSO, bar ne od njenog formalnog osnivanja do raspuštanja.

Za njim, osim osječkog suda, koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe, tragaju i sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: