Štrajk umesto karnevala u Brazilu

Šest osoba povređeno je u sukobima vojske i pristalica štrajka policije, koji su pokušali da se pridruže grupi koja je zauzela parlament brazilske države Baija.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

19:32

Default images

Oko 4.000 ljudi - policajaca i njihovih porodica, zatvorilo se u zgradi skupštine, navodi vođa štrajka Markos Pisk.

Trećina od oko 30.000 policajaca države Baija, učestvuju u štrajku, saopštile su vlasti u zemlji.

Štrajkači, koji kažu da se samo bore za svoja prava, bolje plate i uslove rada, terete se za navodno organizovanje kriminalnih grupa koje su obijale prodavnice i pljačkale policijska vozila sa ciljem da se raširi panika među stanovništvom.

Činjenica je da su ovi protesti raskrčili put lopovima i nasilnicima i da je nivo kriminalnih radnji porastao.

Broj ubistava u Salvadoru, prestonici Baije i trećem po veličini gradu u Brazilu, udvostručio se od prošle nedelje kada je štrajk počeo, ali je i umanjen nakon što su, tokom vikenda, snage bezbednosti preuzele grad.

Od utorka, kada je otpočeo štrajk, skoro 90 ubistava se dogodilo u Salvadoru, što je dvostruko više u odnosu na regularan broj.

Ipak, mir je delimično uspostvljen od kada je 2.000 vojnika i 600 elitnih federalnih policajaca ušlo u grad u subotu, a ubistva su pala ispod uobičajenog nivoa.

Vlasti smatraju i da neki od policajaca koji štrajkuju imaju vezi sa nekoliko ubistava, ali za sada nikakve optužnice nisu podignute.

Štrajk je prvobitno imao šest ciljeva, ali iz Unije policajaca kažu da sada imaju samo dva zahteva: amnestija za sve učesnike koja podrazumeva zaštitu od bilo koje kazne uključujući i mogućnost otkaza i isplatu bonusa koji iznose oko 350 dolara mesečno, prenosi AP.

Predstavnici vlasti Baije naglasili su da je policiji u poslednjih pet godina plata porasla za 30 odsto.

Vlada nudi povišicu od 6,5 odsto bez amnestije, što je štrajkačima neprihvatljivo.

Zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi trenutno stanje moglo da odvrati brojne turiste koji su planirali da posete grad u toku čuvenog brazilskog karnevala, koji će biti održan kasnije ovog meseca.

Karneval u Salvadoru je drugi po veličini i značaju, odmah iza karnevala u Rio de Ženeiru, a poznat je po tome što je možda i bučniji od onog u najvećem gradu Brazila.

Predstojeći karneval jedan je od najvećih izvora prihoda u gradu, ali mnogi koncerti i drugi događaji, koji su deo priprema za karneval, otkazani su zbog nasilja širom grada.

Ambasada SAD je juče upozorila svoje građane da ne putuju u Baiju, koja je među najpopularnijim turističkim destinacijama u Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: