Lavrov: Sirija da sprovede reforme

Sirijski predsednik Bašar al Asad smatra da je pozicija Rusije odigrala odlučujuću ulogu u spasavanju njegove otadžbine.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

09:21

Default images

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ukazao je, tokom sastanka sa Asadom u Damasku, na značaj sprovođenja reformi u Siriji.

"Rusija i Sirija imaju duge prijateljske odnose, ali Sirija nikada nije želela da bude na teretu svojim prijateljima. Sirija želi da bude prijatelj koji je u stanju da pomogne. Pozicija Rusije odigrala je odlučujuću ulogu u zaštiti interesa naše zemlje", rekao je Asad.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je tokom sastanka sa Lavrovom izrazio spremnost da sarađuje kako bi se u Siriji uspostavila stabilnost.

Navodi se da je Asad "ponovio odlučnost Sirije da sarađuje kako bi se ojačala stabilnost u zemlji". Sana je izvestila da je Damask prihvatio plan Arapske lige usvojen 2. novembra, kako bi zemlja izašla iz krize.

"Sirija je u potpunosti sarađivala sa misijom posmatrača (Arapske lige) uprkos preprekama određenih arapskih zemalja", navela je Agencija.

Arapska liga je prošle nedelje obustavila svoju posmatračku misiju u Siriji, osuđući eskalaciju nasilja nad civilima u toj zemlji.

Lavrov, koji je danas posetio Damask, zajedno sa šefom spoljnopolitičke obaveštajne službe Mihailom Fradkovom, istakao je da "odgovor na legitimne težnje naroda za boljim životom treba tražiti u postizanju neophodnih reformi".

Obraćajući se Asadu na početku sastanka, Lavrov je rekao da je "u našem interesu da arapski narodi žive u miru i slozi".

"Svaki lider u svakoj zemlji treba da bude svestan sopstvene odgovornosti. Vi ste svesni vaše odgovornosti", istakao je on.

Rusku delegaciju na ulicama su, kako su prenele agencije, dočekale stotine hiljada građana uzvikujući "Hvala Rusijia", a sirijska televizija je izvestila o dolasku Lavrova i Fradkova, izražavajući zahvalnost Rusiji i Kini za zaštitu suvereniteta zemlje.
Stotine hiljada Sirijaca doèekalo Lavrova (Foto: Tanjug)
Lavrov je juče kritikovao reagovanje zapadnih zemalja na odluku Rusije i Kine o ulaganju veta na predlog rezolucije o Siriji u petak u Savetu bezbednosti UN.

On je kazao da je Moskva iznenađena odbijanjem Zapada da odloži glasanje o rezoluciji do njegovog povratka iz Damaska.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je reagovanje Zapada na ruski veto u Savetu bezbednosti UN "nepristojno i na ivici histerije".

"Ruski zvaničnici izjavljuju da oni hoće da pronađu političko rešenje. Hajde da vidimo šta mogu da postignu", rekla je potom portparolka američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland.

U međuvremenu, najmanje 15 civila je poginulo u današnjem bombardovanju sirijskih snaga na Homs, dok je grupa dezertera ubila četvoricu sirijskih vojnika, saopštila je sirijska Organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Devet civila, među kojima jedna žena, poginuli su u "pucnjavi, bombardovanju i pokušaju napada na kvart Haldije", dok je šest civila poginulo u sličnom nasilju u kvartu Baba Amr, navodi se u saopštenju.

Francuska, Italija i Velika Britanija povlače ambasadore

Francuska, Italija i Velika Britanija odlučile su danas da opozovu svoje ambasadore iz Damaska zbog revolta protiv režima Bašara al Asada.

"Zbog pogoršanog nasilja koje izvodi režim u Damasku protiv svog stanovništva, francuski zvaničnici su odlučili da pozovu na konsultacije svog ambasadora iz Damaska", izjavio je portparol MIP-a u Parizu, prenosi agencija AFP.

I Italija je danas odlučila da opozove ambasadora iz Damaska na konsultacije, ali će ambasada te zemlje ostati otvorena.

"Naši diplomati će sa maksimalnom pažnjom pratiti razvoj (u toj zemlji) i ekstremno tešku krizu", ističe se ovim povodom u Rimu.

Velika Britanija je takođe pozvala svog ambasadora iz Siriji na konsultacije, u znak protesta zbog nasilja snaga sirijskog predsednika Asada prema demonstrantima, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

On je u parlamentu istakao da je sirijskom ambasadoru u Londonu takođe upućen protest zbog nasilja u Siriji, preneo je Rojters.

I Belgija je povukla svog ambasadora, dok je Vašington odlučio da do daljega zatvori ambasadu u Damasku.

Ovaj potez je usledio nakon što su Rusija i Kina u subotu stavile veto na rezoluciju UN kojom se poziva Al Asad da se povuče sa vlasti, a što je Hejg nazvao velikom "pogrešnom procenom Moskve i Pekinga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: