CG: Za sada bez vanrednog stanja

Crnu Goru zahvatila snežna mećeva, praćena olujnim vetrom i izuzetno niskim temperaturama, što je uzrokovalo nove probleme u saobraćaju i snabdevanju strujom.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

10:10

Default images

Ministar policije Crne Gore Ivan Brajović, međutim, smatra da nema razloga za uvođenje vanrednog stanja na severu zemlje, koji je najviše pogođen snežnim nevremenom.

On je, u crnogorskom parlamentu, kazao da Vlada Crne Gore prati situaciju i da će, ako i kad se za tim ukaže potreba, proglasiti vanredno stanje na severu države.

"Za sada mislimo da nema potrebe za tim", naveo je Brajović.

Crnogorska opozicija kritikovala je vlast zbog neadekvatnog odgovora na vremenske neprilike.

Podgorički aerodrom zatvoren je ponovo večeras, posle samo nekoliko sati rada, zbog olujnog vetra u glavnom gradu Crne Gore.

Kako je Tanjugu rečeno u Službi za informisanje te vazdušne luke, aerodrom je zatvoren nešto posle 18.30 časova i otkazani su svi večerašnji letovi Montenegro erlajnza i JAT-a iz Podgorice i ka glavnom gradu Crne Gore.

Vetar, orkanske jačine, naneo je znatnu štetu u Podgorici i izazvao prekid snabdevanja strujom u većini prigradskih naselja. Vetar, koji duva brzinom većom od 120 kilometara na sat, odneo je krovove sa velikog broja kuća, iščupana su brojna stabla.

Večeras je ponovo zatvoren i put Podgorica - Kolašin - Mojkovac, čime je gotovo potpuno prekinuta drumska veza između juga i severa Crne Gore.

Ranije su, takođe zbog snega, zatvoreni za saobraćaj putni pravci Nikšić - Šavnik - Žabljak, Mojkovac - Đurđevića Tara - Žabljak i Nikšić - Plužine - Šćepan Polje.

Auto-moto savez Crne Gore apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da bez preke potrebe ne kreću na put, posebno u ranim jutarnjim i večernjim satima kada zbog ekstremno niskih temperatura na putevima ima poledice.

U najtežoj situaciji je sever Crne Gore, koji je praktično u snežnoj blokadi, a Ministarstvo prosvete je donelo odluku o odlaganju nastave u školama u svim opštinama u tom delu države do četvrtka.

Snežno nevreme do sada je odnelo dva ljudska života u Crnoj Gori.

Bez struje je od sinoć veći deo Podgorice. Iz Elektroprivrede Crne Gore su saopštili da je potrošnja struje na rekordnom nivou, pa se na potrošače apeluje da racionalno koriste aparate u domaćinstvu.

Sneg je na Žabljaku već napadao skoro dva metra, dok je visina snežnog pokrivača preko metar u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Šavniku i Plužinama. Ništa bolja situacija nije ni u Pljevljima i Beranama, gde je napadao skoro metar snega.

Na severu Crne Gore već danima je jako hladno, pa je tako jutros u Kolašinu izmerena temperatura minus 16, na Žabljaku minus 14, a u Pljevljima minus 13 stepeni.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da sledi novi ledeni talas, odnosno period ponovnih intenzivnih snežnih padavina, ekstremno niskih temperatura i jakog vetra. Ukazano je da će sever Crne Gore biti u svakodnevnom temperaturnom minusu, a umeren mraz očekuje se i na crnogorskom primorju.

Problemi i u Makedoniji

(Tanjug)
Sneg koji intenzivno pada noćas i jutros u celoj Makedoniji izazvao je probleme u saobraćaju. Kako su saopštili iz Auto-moto saveza Makedonije, saobraćaj na svim magistralnim i regionalnim putevima se odvija u skladu sa zimskim uslovima, dok na planinskim prevojima važi zabrana za teretna vozila.

Na graničnim prelazima nema većih zadržavanja ni za ulaz ni za izlaz iz zemlje.

Sinoptičari predviđaju da će se snežne padavine produžiti i u toku nedelje, a večeras će biti intenzivnije. Očekuje se da u proseku padne oko 30 centimetara snega. Uz to duva i severoistočni vetar, koji još više snižava temperaturu, koja se kreće od minus 11 do minus dva stepena.

Zbog hladnoće juče je Ministarstvo obrazovanja uputilo preporuku gradonačelnicima opština da sami odluče da li će sprovesti skraćenu nastavu u školama ili nastave neće uopšte biti. Ovo se uglavnom odnosi na škole u planinskim regionima, gde je pedesetak sela zavejano, a u Tetovu i Gostivaru nastava se ne održava od prošle nedelje.

Sneg i bura u Hrvatskoj

Bura na Jadranu (Foto: Slobodna Dalmacija)
Sneg i bura ponovo stvaraju probleme u gotovo celoj Hrvatskoj, a najteže je, kao i prethodnih dana, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gde je više od stotinu sela i zaselaka odsečeno.

Vojska, vatrogasci i Gorska služba spasavanja pomažu lokalnom stanovništvu u imotskom i vrgoračkom području u dostavi hrane i lekova. Odsečena su i pojedina sela u Šibensko-kninskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji nema nastave, koja je odložena do ponedeljka i u Vukovarsko-sremskoj županiji.
Hrvatski mediji javljaju da su u Splitu, koji nije navikao na sneg, ulice i dalje pokrivene snegom i ledom.

Direktor splitskog KBC-a Dujomir Marasović stanje u bolnici uporedio je s ratnim stanjem navodeći da je više od 400 Splićana zatražilo
pomoć zbog padova i preloma ruku ili nogu. Za to je okrivio civilne i državne vlasti, jer su nespremno dočekale vremenske nepogode.

Zagreb je poslao po dva traktora s korpom i utovarivačem, kao i jedan kamion s ralicom, rasipačem i solju u Splitsko-dalmatinsku,
Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju.

U poslednja 24 časa i u Zagrebu pada sneg, a jutros je izmereno minus 10 stepeni. Otežan je saobraćaj u gradu, iako su na terenu svih 199 ekipa Zimske službe.

U podvelebitskom primorju oko 1.000 domaćinstava je već šesti dan bez struje, jer bura otežava popravak dalekovoda. Zbog bure su ponovo zatvorene pojedine deonice auto-puta Zagreb-Split i Zagreb-Rijeka.

Najniža temperatura u sedam časova izmerena je na Zavižanu, minus 22 stepena, zatim minus 16 na zagrebačkom Sljemenu i minus 14 na Plitvicama i u Udbini. U Splitu je bilo nula stepeni, a u Dubrovniku četiri.

BiH preti strujni kolaps

Starija žena pronađena je mrtva u mestu Goranci, severozapadno od Mostara, pa se pretpostavlja da je reč o smrzavanju. Mostarska policija saopštila je da je D.K. pronađena mrtva u snegu nedaleko od svoje kuće.

Situacija u "Elektroprivredi BiH" je zabrinjavajuća zato što je dopremanje uglja termoelektranama Kakanj i Tuzla dovedeno u pitanje, pa samim tim i snabdevanje električnom energijom više od 90 odsto teritorije Federacije BiH.

Kako je "Dnevnom avazu" rekao direktor tog preduzeća Elvedin Grabovica, situacija je zabrinjavajuća, iako se još proizvode neophodne količine struje.

"Železnice ne rade i putevi do termoelektrana prilično su neprohodni. U Tuzlanskom kantonu izašli su nam u susret tako što su nam osigurali transport uglja kamionima. Trenutno imamo probleme s dopremom uglja iz Breze u Kakanj", rekao je Grabovica i dodao da ne zna kada će "Elektroprivreda BiH" moći da računa na hidropotencijale, ali se, kako je rekao, preduzima sve da do toga dođe.

Federalni premijer Nermin Nikšić se uverio neposredno šta znači neraščišćen put kada je bez uspeha pokušao da se probije od Konjica prema Sarajevu. Premijera su do Sarajeva prebacile terenske službe Civilne zaštite.

On je potvrdio da je na potezu Jablanica - Mostar stanje kritično, jer tu, kako je objasnio, godinama nije bilo snežnih padavina. Prema njegovim rečima, najveći problem stvaraju vetar, snežni nanosi i lavine.

Niske temperature izazvale su brojne nevolje u životu stanovnika u svim gradovima BiH, a najteže je velikom broju beskućnika. Nadležni tvrde da mesta u prihvatilištima ima.

Građani Sarajeva, ali i drugih velikih gradova u BiH tvrde da su ove snežne padavine imale i dobrih strana, pošto je nevolja ujedinila građane, koji su zajedno čistili sneg, družili se, zabavljali, roštiljali na snegu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: