Novi Sad: Beba umrla od gladi

Lekari u Novom Sadu su spasli jednomesečnu devojčicu od toga da doživi sudbinu svog brata blizanca, koji je 23. januara umro zbog zapuštenosti i gladi.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 07.02.2012.

23:16

Default images

Devojčica se oporavila i u utorak se pridružila troipogodišnjoj sestri i jednoipogodišnjem bratu u Sigurnoj dečjoj kući.

Troje mališana roditelja Jelene M. (32) i Miroslava M. (40) tu će ostati dok se u daljem postupku Centra za socijalni rad ne odluči da li će eventualno biti pokrenut postupak da se bračni par liši roditeljskog prava.

Protiv Jelene i Miroslava policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su zapustili i zanemarivali decu, a zbog života u nehigijenskim i neadekvatnim uslovima, dečak star tek nešto više od mesec dana 23. januara je umro u Dečjoj bolnici.

"Dečak je po prijemu u našu ustanovu poživeo samo nekoliko sati. Bio je maltene bez znakova života. Beba je bila zapuštena, boja kože joj je bila siva, a telesna temperatura veoma niska. Dečak koji je rođen sa 2.400 grama, posle nešto više od mesec dana bio je težak 300 grama manje. O slučaju smo odmah obavestili Centar za socijalni rad i policiju", rekao j dr Georgios Konstantinidis, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina u Novom Sadu.

- LIŠENjE RODITELjSKOG PRAVA 0

Doktorka koja je primila i pregledala dečaka, saznavši da je devojčica bliznakinja ostala kod kuće, insistirala je na tome da je dovedu iste večeri, ali su roditelji to odbijali. Devojčicu, koja je bila u sličnom stanju kao njen brat blizanac, doneli su sutradan. Po rečima dr Konstantinidisa, i ona je bila pothranjena, ali su njoj mogli da izmere temperaturu. Zahvaljujući lekarima Dečje bolnice, devojčica se oporavila i u utorak su je stručnjaci Centra za socijalni rad smestili u Sigurnu dečju kuću.

U Zelengorskoj ulici 18 u novosadskom naselju Klisa, radnici Centra su u trošnoj kućici zatekli tužan prizor. U iznajmljenoj udžerici bez vode, do koje se stiže putem bez asfalta, a koja im je bila dom prethodna tri meseca, nema vode, a prostorije su pokušavali da zagreju jednom grejalicom.

"Zatekli smo Jeleninih i Miroslavljevih dvoje starije dece u kući u uslovima koji ni na koji način nisu dobri za život. Dečaka i devojčicu smo odveli i smestili u Sigurnu dečju kuću", kaže Miroslav Radović iz Centra za socijalni rad.

Na loše uslove za decu, roditelje je upozoravala i Patronažna služba, koja je u nekoliko navrata posećivala Jelenu posle porođaja. Međutim, ništa nije učinjeno. Komšije su, kažu, pomogale koliko su mogli i davale hranu, dozvolile im da nose vodu i govorili da mora decu redovno da kupa i presvlači. Dečak star tek nešto više od mesec dana, nažalost, nije preživeo u takvim uslovima.

Roditelji mališana nigde nisu radili, a porodica nije bila u sistemu socijalne zaštite, odnosno nisu primali pomoć, jer se za nju nisu ni obraćali.

U Osnovnom sudu u Novom Sadu u 2011. godini pokrenuto je 28 postupaka za lišavanje roditeljskog prava, jer su grubo zanemarivali svoju decu, zlostavljali ih psihički ili fizički, a u osam slučajeva je odlučeno da se roditeljima uskrati to pravo. Zaposleni u novosadskom Centru još se sećaju slučaja od pre nekoliko godina, kada su roditelji svoju bebu, staru svega nekoliko meseci, pekli cigaretama. Oboje su osuđeni na zatvorske kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: