Snimak pokušaja bekstva Kalinića

B92 je došao do snimka pokušaja bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

16:24

Default images

Snimak su zabeležile sigurnosne kamere. Traje 40 sekundi i na njemu se vidi kako Kalinić i Milovanović oblače svoje jakne, otvaraju vrata ćelija i kreću se prema kraju hodniku.

Zbog pokušaja bekstva pet stražara je već suspendovano i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a videće se da li će biti potreban i krivični postupak.

Istraga pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva i trebalo bi da utvrdi kako su pripadnici "zemunskog kriminalnog klana" uspeli da razvale vrata od ćelije i da li su u svemu tome imali pomagače.

Sretko Kalinić zvani "Zver" i Željko Milovanović pokušali su jutros u 5.30 bekstvo iz posebne pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Ova dvojica kriminalaca rano jutros udruženim snagama razvalili su vrata od ćelije, savladali čuvara, izvalili rešetke na prozorima i skočili u dvorište zatvora, gde ih je žandarmerija sprečila u "pokušaju bekstva“.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović izjavio je da su Kalinić i Milovanović testericama isekli rešetke na ćelijama.

"Oni su testericama isekli deo rešetke pri dnu vrata ćelija i provukli se kroz male otvore. Zatim savladali stražara i stavili mu lisice, skinuli mu epolete i zalepili ih na njihove džempere slične stražarskim uniformama", rekao je Obradović.

Zatim su skočili u dvorište, gde su ih savladali žandarmi.

Obradović je naveo da oko zgrade Specijalnog suda nisu nađeni tragovi koji bi ukazivali na pripremu bekstva.

Načelnik žandarmerije Bratislav Dikić je kazao da su pritvorenici Kalinić i Milovanović pokušali da pruže otpor, ali da su ih pripadnici žandarmerije savladali.

Zbog ovog slučaja sva žandarmerija je "stavljena u viši stepen pripravnosti".

Sretko Kalinić (38), zvani Beli i Zver, jedan je od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića. Za učestvovanje u atentatu osuđen je na 30 godina zatvora, a takođe je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim delima.

Željko Milovanović (43) je državljanin Hrvatske i BiH i za njim je izdata Interpolova poternica. U Hrvatskoj je za učešće u ubistvu vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića osuđen na 40 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: