Prodaja petardi mesec dana godišnje

Novim propisima o eksplozivnim materijama vatrometi i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji biće samo od polovine decembra do polovine januara.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

22:38

Default images

Njih će prodavati samo ovlašćena preduzeća, čiji će zaposleni biti obučeni za rukovanje eksplozivnim sredstvima, njihovo čuvanje i transport.

Ograničenje prometa ove vrste robe predviđeno je nacrtom novih propisa o eksplozivnim materijama, koji je u završnim fazama priprema u MUP Srbije.

Oštrije kazne i jača kontrola crnog tržišta, na kome se godišnje preproda i više od milion komada petardi i druge pirotehnike, konačno će da utišaju praznična slavlja.

Rampa za ”šenlučenje” van jednomesečnog roka biće podignuta samo za nabavku profesionalnih vatrometa, namenjenih scenskim efektima i organizaciji proslava državnih i drugih praznika. Njih će moći da nabavlja i koristi samo uži krug firmi registrovanih za tu vrstu delatnosti.

"Nacrti dva nova zakona, koji će regulisati promet i upotrebu eksplozivne materije, zapaljive tečnosti i gasove u finalnoj su fazi usaglašavanja sa standardima EU. Tehnologija napreduje, pa su postojeći propisi sve više prevaziđeni. Prvi put smo razdvojili eksplozivne materije od zapaljivih tečnosti i gasova. To će omogućiti veću bezbednost za sve koji dolaze u kontakt sa ovim supstancama", kaže Ivan Zarov iz Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Preduzeća koja trguju robom koja podrazumeva korišćenje eksploziva, baruta i drugih opasnih punjenja moraće da budu registrovana za taj posao. Stroga pravila će pod lupu staviti i magacine u kojima se roba skladišti, a trgovcima će biti nametnuta i nova pravila o utrošku i pirotehnici koja je ”na lageru”.

Novi propisi predvideće i laboratorijska ispitivanja svih sredstava sa eksplozivnim punjenjem koja uđu u Srbiju. Tek posle testiranja pirotehnika, dinamiti, vatrometi i protivgradne rakete moći će da dobiju rešenje od MUP da mogu da se prodaju i koriste u Srbiji.

Najveći problem s pirotehnikom je šverc i nelegalna prodaja. Policija je, zajedno sa drugim službama, u 2010. godini zaplenila čak 18 tona krijumčarenih petardi i vatrometa. Problem je veći jer šverceri rasturaju opasna sredstva kojima je istekao rok trajanja i koja ne ispunjavaju ni osnovne bezbednosne uslove. Do donošenja novih propisa, što se očekuje do kraja godine, primenjivaće se postojeći zakon o prometu eksplozivnih materijala iz 1985. godine. Za ilegalno rasturanje on propisuje novčane kazne, ali i zatvor do 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: