Neke muči sneg, neke veliki minus

Dok je južni i istočni deo Evrope okovan snegom, na zapadu kontinenta nema padavina, ali su zato veoma niske, sibirske temperature.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 04.02.2012.

17:52

Default images

U nemačkom gradu Minhenu, gde se održava 48. međunarodna bezbednosna konferencija, sinoć je sa izmerenih minus 14 stepeni bila najhladnija noć ove zime.

Prošla noć je bila najhladnija ove zime s temperaturama do minus 27,3 stepena Celzijusa, koja je izmerena u bavarskom Oberstdorfu, saopštili su nemački meteorolozi.

Sibirska zima, koja je do sada odnela dva života, tutnji Nemačkom, na čijim ulicima ima oko 22 000 beskućnika, tako da su u ovim danima snega i leda upućeni brojni apeli različitim institucijama za više pomoći i ljudskosti prema najugroženijima.

Posebno su sever Nemačke, obala Baltika i Severnog mora i nemačka ostrva, kao i jug i pokrajina Bavarska pogođene zimom, snegom i ledom, a auto-moto savez preporučuje da se na put ne kreće bez preke potrebe. Tokom dana, temperature nisu prešle minus 9 stepeni, a fontane u gradu, koje privlače turiste, sada su zaleđene.

I u Švajcarskoj je sinoć bila najhladnija noć, međutim, za razliku od Nemačke, ne najhladnija u ovoj zimi, već najhladnija u protekle tri decenije. U Cirihu je sinoć izmereno minus 20,2 stepena, a najhladnije je bilo u Lucernu sa minus 34.

Ni u Austriji nema snega, ali i tamo su temperature veoma niske, na primer u Beču je danas izmereno -10 stepeni.

Na londonskom aerodromu "Hitrou" sutra će, zbog snega i niskih temperatura, biti otkazano 30 odsto letova, saopštio je danas operator BAA. Velike snežne padavine očekuju se tokom noći u centralnoj i južnoj Engleskoj, a u oblasti Londona moguće je da će pasti do 15 centimetara snega.

Najviša temperatura će, prema prognozi, biti minus dva stepena Celzijusa. Zbog takvih vremenskih uslova funkcionisaće samo 70 odsto službi na najprometnijem evropskom aerodromu, a moguća su i dodatna otkazivanja, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: