Tadić: Moj zadatak da ubedim svet

Predsednik Boris Tadić kaže da je njegov zadatak da ubedi u realističnost svog plana za Kosovo u četiri tačke međunarodne sile, pošto je podela Kosova nemoguća.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2012.

21:57

Default images

"Sve što se dogovore Albanci na Kosovu i Srbi u Beogradu može biti implementirano samo ako na to pristanu velike sile", rekao je Tadić za "Al Džaziru".

Predsednik Srbije je objasnio da njegov plan podrazumeva uviđanje realnosti i poziv za pronalaženje rešenja, jer je "podela Kosova nemoguća, pošto je ne žele velike sile".

"Plan je prezentiran manje-više u svim glavnim gradovima u kojima se kreira politika. Odgovor nije pozitivan, ali nije ni negativan, a da li će biti pozitivan, videćemo...", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da za Kosovo postoje mnoga rešenja koja su zanimljiva, poput Severne Irske, Južnog Tirola, Olandskih ostrva...i da od svih tih rešenja treba uzeti ono što se može primeniti za sever Kosova.

"Ne možemo živeti u zaleđenom konfliktu, jer će taj zaleđeni konflit pre ili kasnije eskalirati i ponovo će neki ljudi gubiti živote na nekim barikadama ili ko zna gde, kao što ne možemo živeti ni u ovakvom trenutku u kome konflikt na niskom intenzitetu postoji, već moramo pronaći rešenje", istakao je predsednik Srbije.

On je kazao da "treba pogledati realnost da bismo pronašli praktična rešenja" i da građani moraju da razumeju da stvari "ne mogu preko noći da se reše".

Govoreći o odnosima u regionu, Tadić je kazao da su se od prošlog sastanka lidera Srbije, BiH i Hrvatske stvari promenile samo nabolje. Povlačenje tužbe Hrvatske za genocid i kontratužbe Srbije je moguće samo kroz dogovor, to je jedino realno, dok je unilateralno rešenje malo verovatno, kazao je predsednik Srbije.

On je još rekao da je njegovo prisustvo na obeležavanju Dana RS bilo "logično, korisno i normalno" i u skladu sa specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, a da uspostavljanje specijalnih veza sa Federacijom BiH ne zavisi od Srbije, koja je u svakom trenutku spremna za to, već od Federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: