Šešelj odbio ruskog doktora

Optuženi Vojislav Šešelj odbio je da ga u pritvoru Haškog tribunala pregleda kardiolog iz Rusije, koga je na zahtev sudija, odredio sudski sekretarijat.

Izvor: Beta

Petak, 03.02.2012.

19:22

Default images

Pretresno veće Žana-Kloda Antonetija nedavno je naložilo da Šešelja pregleda ruski doktor Sergej Avdejev, koji je to već jednom učinio, na Šešeljev poziv. Pošto je Avdejev odgovorio da u određenom roku ne može pregledati Šešelja, Tribunal je pronašao kardiologa iz Rusije, koji je pristao da to uradi.

Današnjim podneskom, sekretarijat Tribunala je obavestio sudije da je Šešelj odbio da ga taj ruski specijalista pregleda i da mu nije dozvolio uvid u medicinsku dokumentaciju.

U podnesku piše da je Šešelj, na pitanje da li odbija da ga pregleda bilo koji lekar iz Rusije, odgovorio da "se neće saglasiti da ga pregleda nijedan doktor koga je odredilo pretresno veće".

Za utorak, 7. februar, zakazana je rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje. Pretresno veće je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma (pejs-mejker).

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata nakratko bio u bolnici radi kontrole, odnosno "iz predostrožnosti", po rečima predstavnice suda Nerme Jelačić.

Šešelja su prošle nedelje u sudskom pritvoru pregledali specijalisti iz Srbije po njegovom izboru, predvođeni Milovanom Bojićem. Oni su, po povratku u Beograd, izjavili da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Tribunal je nekoliko puta saopštio da je Šešeljevo stanje, posle bolničkog lečenja, "stabilno".

SRS je u nekoliko navrata optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to "pokušajem ubistva". Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.

Prošle godine, Šešelj je zbog tahikardije "poremećaja srčanog ritma" bio podvrgnut "ablaziji", medicinskom zahvatu kojim se pravilan srčani ritam uspostavlja sondom ubačenom u srce kroz preponsku arteriju.

Šešelj je prošle godine odbio da ga pregleda kardiolog koga je odredio Tribunal, samo zato što dolazi iz Velike Britanije.

Suđenje Šešelju traje od novembra 2007. godine, a završne reči trebalo bi da počnu 5. marta. Lider radikala je u međuvremenu osuđen na 15 i 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka, a prva presuda je pravosnažna.

U pritvoru Haškog tribunala, Šešelj je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: