Vanredno stanje u 27 opština

U 27 opština u Srbiji zbog velikih problema sa snegom proglašeno je vanredno stanje.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

23:19

Default images

Vanredna situacija, odnosno vanredno stanje je proglašena zbog posledica elementarnih nepogoda, snežnih padavina i hladnog vremena.

Vlada Srbije je odlučila da najugroženijim opštinama hitno uputi pomoć u gorivu i sredstva za čišćenje puteva a o situaciji u zemlji Marić iz časa u čas izveštava i predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je večeras odložio povratak za Beograd sa Jahorine zbog snega koji otežava saobraćaj u BiH i regionu.

Marić izveštava predsednika Tadića iz časa u čas o situaciji u Srbiji, posebno u 27 opština u kojima je zbog snega i snežnih nanosa proglašeno vanredno stanje.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije izjavio je večeras da se zbog vremenskih prilika razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije u celoj Republici.

"Razmatra se mogućnost uvođenja vanredne situacije zbog nevremena na teritoriji cele Srbije, ali je po mom mišljenju još rano za to i sačekaćemo još 24 sata", rekao je Marić Radioteleviziji Srbije.

On je pozvao opštine i gradove koji nisu ugroženi padavinama i nevremenom da pomognu i pokažu solidarnost prema ugroženim sredinama.

"Ako smo mogli da pokažemo solidarnost kada je bio zemljotres u Kraljevo, i ovo je prava prilika", rekao je Marić.

On je zanaveo da će pomoć, u čijoj distribuciji će učestvovati resorni Sektor MUP-a, pomoći da se plati i mehanizacija za raščišćavanje snega.
Marić je naveo da je pomoć Vlade "taj zamajac koji pokreće mehanizaciju u mestima gde su budžeti opština prazni i gde treba platiti ljude".
U čišćenje ulica od snega i probijanje smetova u planinskim područjima uklučili su se i pripadnici Vojske Srbije koji će sa tim sa tim aktivnostima nastaviti i tokom vikenda.

Kabinet premijera takođe je preporučio preventivne mere za otklanjanje problema u snabdevanju energijom i energentima i omogućavanju rada energetskog sistema u zemlji u uslovima ekstremno niskih temperatura. A ministar prosvete i nauke Žarko Obradović preporučio je lokalnim samoupravama u Srbiji da obustave rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama od ponedeljka 6. februara do petka 10. februara, kao i univerzitetima da tokom ispitnog roka donesu nove planove održavanja ispita i da se ispiti ili odlože, ili grupišu i održe u istom danu.

U Srbiji ali i čitavom regionu situacija je alarmanta zbog veliki snežnih padavina i zavejanih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: