Vanredne mere u Srbiji zbog zime?

Vlada Srbije preproučila da se zbog hladnoće, snega i potrošnje struje uvedu vanredne mere - sledeće nedelje neće raditi škole. Vanredno stanje u 26 opština.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

12:18

Default images

Zbog vremenskih neprilika grad Beograd već je doneo odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama ne održi nastava na teritoriji grada u popodnevnoj smeni.

Savetnik premijera i član Radne grupe za sigurnost snabdevanja energijom i energentima Petar Škundrić kaže da će Vladi Srbije biti predloženo da uvede vanredne mere i da se zatvore škole.

"S obzirom nа dаnаšnje vremenske nepogode, Sekretаrijаt zа obrаzovаnje doneo je odluku o prekidu nаstаve obrаzovno-vаspitnog rаdа u popodnevnoj smeni u svim osnovnim i srednjim školаmа nа teritoriji grаdа Beogrаdа", izjаvilа je Drаgicа Moro, zаmenica sekretаrа zа obrаzovаnje Grada Beograda.

Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za odnose sa medijima, rekao je za B92 da je vlada preporučila lokalnim samoupravama da sledeće nedelje ne rade osnovne i srednje škole kao i predškolske ustanove.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović preporučio je lokalnim samoupravama da škole i vrtići ne rade od ponedeljka 6. februara do petka 10.

Žarko Obradović je preporučio univerzitetima da tokom ispitnog roka donesu nove planove održavanja ispita i da se ispiti ili odlože, ili grupišu i održe u istom danu.

"Ova preporuka je doneta da bi se deca i učenici zaštitili od opasnosti zbog ekstremno niskih temperatura, otežanih uslova u kojima radi prosvetni sistem, ali i kao mera koja podržava stabilizovanje energetskog sektora u zemlji", piše u saopštenju.
Foto: Tanjug
Vlada Srbije kontinuirano prati situaciju u zemlji usled snežnih padavina i u skladu sa ozbiljnošću situacije blagovremeno će donositi sve odluke, izjavio je Milivoje Mihajlović.

"Vladini timovi u ministarstvima u stalnom su zasedanju i vlada prati situaciju. U skladu sa ozbiljnošću situacije doneće sve mere koje su neophodne pravovremeno", rekao je Mihajlović odgovarajući na pitanje da li je moguće da vlada proglasi vanrednu situaciju na teritoriji cele zemlje, budući da je vanredna situacija trenutno na snazi u 26 opština.

Mihajlović je gostujući u vestima na televiziji B92 najavio da će najugroženije opštine, kojima je Vlada Srbije odobrila pomoć u gorivu, benzinu i lož ulju moći da je preuzmu tokom noći ili sutrašnjeg dana dodajući da se gorivo nalazi u skladištima u regionalnim centrima.

On je podsetio da je vlada za gradove Novi Pazar i Kraljevo i za 29 najugroženijih opština odvojila 332,5 tone dizil goriva, sedam tona bezolovnog benzina i pet tona lož ulja, a za 15 opština novčanu pomoć od 69,2 miliona dinara kako bi regulisale posledice vremenskih nepogoda.

Radna grupa je uputila apel svim građanima da smanje potrošnju struje i energenata, dodao je on.

Petar Škundrić je novinarima nakon zasedanja Radne grupe kazao da će vanredne mere verovatno uključiti i da veliki potrošači u industriji rade smanjenim kapacitetom, jer se očekuju još niže temperature i veća potrošnja struje i energenata u narednih 10 dana.

"Elektroenergetski sistem u Srbiji je za sada stabilan, iako radi u vanrednim uslovima, i moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno", kazao je Škundrić, koji je i savetnik srpskog premijera.

Opširnije o elektroenergetskoj situaciji u Srbiji možete pročitati na našim stranicama Biz

Vanredno stanje u 26 opština

Foto: Tanjug
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je u 26 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog jakih snežnih padavina.

Marić je agenciji Beta rekao da je najteža situacija u Sjenici, Ivanjici, Prijepolju, Crnoj Travi i Surdulici, gde je visina snežnog pokrivača oko dva metra.

Prema njegovim rečima, snadbevanje strujom je "relativno dobro", kvarovi se brzo otklanjaju i nema dugotrajnih isključenja električne energije.

Marić je rekao da je Vlada Srbije izdvojila finansijsku pomoć za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda u 15 opština u kojima vanredna situacija traje duže od 20 dana a da je obezbedila gorivo i naftu za najugroženija područja.

Sektor za vanredne situacije će, kako je rekao, koordinirati da lokalne samouprave što pre preuzmu gorivo od Republičke direkcije za robne rezerve.

"Sektor za vanredne situacije čini sve da pomogne životno ugroženim ljudima i onima koji imaju potrebe za lekarom, od Božića smo imali oko 90 intervencija, a štabovi koji funkcionišu u svim ugroženim opštinama rešavaju probleme građana 24 sata dnevno", kazao je Marić.

Spasena 22 pacijenta koja su na dijalizi

Foto: Tanjug
Iz zavejanog brdsko-planinskog područja u valjevskom kraju prevezena su u sedište opštine 22 pacijenta kojima je neophodna dijaliza. U organizaciji Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu zbrinuto je i nekoliko porodilja i teških hroničnih bolesnika iz Pecke, Sirdije, Gornjeg Radljeva, Osladića i drugih mesta u ovom kraju.

Zbrinjavanje obavljaju ekipe Vatrogasnog spasilačkog bataljona i Hitne pomoći iz Valjeva, gde neprekidno dežuraju tokom 24 časa. U svim opštinama ovog kraja obezbeđeno je više stotina paketa hrane i lekova, koji se dopremaju pacijentima u zabačenim mestima. Vatrogasno-spasilačko odeljenje je na Divčibarama je uspelo da odblokira kuću Božane Blagojević, koja je bila potpuno zavejana.

Mrkonjić: Sneg u nezgodno vreme

Foto, Beta
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da putari daju sve od sebe da očiste sneg s glavnih putnih pravaca i saobraćajnica u zemlji.

Mrkonjić je rekao da je sneg pao u ''nezgodno vreme'' i da su svi iznenađeni ovolikim snežnim padavinama u februaru, kao i da su putarska preduzeća maksimalno angažovana.

Ministar je zamolio građane da imaju strpljenja u saobraćaju zbog vanrednih vremenskih prilika u Srbiji.

Stariji građani i hronični bolesnici nek ne izlaze iz kuće

Portparolka beogradske hitne pomoći doktorka Nada Macura preporučila je starijim građanima i hroničnim bolesnicima da zbog vremenskih prilika ne izlaze iz kuće.

Macura je agenciji Beta rekla da oni koji idu na posao moraju biti veoma oprezni i navela da je juče blago povećan broj padova na ulicama zbog snega i leda.

Ona je preporučila građanima da se toplo obuku, da budu adekvatno obuveni i da iz kuće izađu siti.

Ona je rekla da je broj poziva Hitnoj pomoći u Beogradu donekle povećan i da su ekipe stigle do svih pacijenata, mada sa određenim zakašnjenjem zbog vremenskih uslova.

Macura je rekla da je tokom noći hitna pomoć intervenisala sto puta, od čega 20 puta na javnom mestu.

Prema njenim rečima, bile su dve saobraćajne nezgode u kojoj su lakše povređena dva muškarca, a bila su i dva uboda nožem – jedan u Krnjači, a drugi u Ulici Ismeta Mujazinovića. U tim incidentima ubodena su dva muškarca.

Hitnoj pomoći tokom noći najčešće su se javljali srčani bolesnici i oni koji boluju od hipertenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: