"SAD da ima više sluha za Srbiju"

SAD bi trebalo da pokažu više razumevanja i sluha za stavove Srbije u vezi sa pitanjem Kosova jer bi sadašnjim stavom mogli da oteraju Srbiju, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2012.

23:05

Default images

“Amerika ima princip da uvažava stanje na terenu i ne može se doveka držati glava u pesku imajući u vidu realnu situaciju na terenu. A na terenu je situacija da taj problem nije rešen i sada je ključni moment hoće li američka administracija imati sluha i više razumevanja za pravedne stvari o kojima govori srpska strana”, rekao je Dačić zamenik premijera.

On je dodao da su mnogi američki kongresmeni sa kojima je razgovarao prethodnih dana, izneli stav da treba naći održivo rešenje za Kosovo, koje bi bilo trajno i obuhvatalo interese i srpskog i albanskog naroda, ali da administracija vodi politiku kao da je pitanje Kosova već rešeno.

“Zamislite situaciju da se u Srbiji, u kojoj je već pala podrška za ulazak u EU ispod 50 odsto, odluči da država ne želi da udje u EU, nego da želi da ima najbliže odnose sa Rusijom”, rekao je zamenik premijera i zapitao kakav bi bio interes Amerike da Rusija u jednom trenutku odluči da u Srbiji postavi neki raketni štit.

“Pa da li Amerika ima viši ili niži interes i da li je to najviši interes Amerike? O tim stvarima niko ne razmišlja. Došli smo do nivoa gde Srbija više ne može sama sebe da natera na pozitivan pristup evropskim integracijama”, dodao je Dačić.

On je rekao i da je o svemu tome pričao sa američkim kongresmenima i da su svi svesni te situacije, ali da ne veruju da je to moguće. Dačić se založio za bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i istakao da je dobio obećanje da će grupa kongresmena uputiti pismo zvaničnicma Evropske unije i američkim zvaničnicima kao znak podrške evropskim integracijama Srbije i apela za pozitivnu odluku o dobijanju statusa kandidata.

“Mi treba da gradimo bilateralne odnose sa Amerikom i da u tome tražimo naš zajednički imenitelj. Neshvatljivo mi je da Srbija i Amerika ne mogu da nadju taj zajednički imenitelj, imajući u vidu da je Amerika najveća sila na svetu a Srbija najveća država na Balkanu i da nema regionalnog mira i stabilnosti bez učešća Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da mnogi kongresmeni govore o tome da treba naći održivo rešenje, koje će biti trajno i obuhvatalo bi interese i srpskog i albanskog naroda.

Ministar za dijasporu Srdjan Srecković ocenio je da podrška SAD može imati velikog značaja za dobijanje kandidature Srbije za članstvo u EU i da odnosi sa Amerikom treba da se grade na racionalnoj osnovi.

“Nažalost poslednjih godina i decenija se često emotivno gledalo na te odnose a često nismo svesni da za nas kao malu zemlju i malo tržište, nekoliko velikih investitora može da dovede do preokreta”, istakao je Srećković. On je poslednjeg dana boravka u SAD imao niz susreta sa predstavnicima srpske dijaspore i crkvenim odborom crkve Sveti Luka u Vašingtonu, koja je u izgradnji, dok je ministar Dačić posetio američku agenciju za borbu protiv narkotika DEA i policiju Merilenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: