Srebrenica: Masakr ili genocid?

Duel posvećen jučerašnjem sukobljavanju Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika pretvorio se u raspravo o tome da li je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

10:06

Default images

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da je taj duel značajan za Srbiju u trenutku kada se napada svako drugačije mišljenje, pogotovo vezano za proslavljanje godišnjice Republike Srpske.

Slobodan Antonić, politički analitičar, se saglasio da je značajan dijalog koji su vodile ove dve političke strane, ali ne i da je sada trenutak gušenja slobode mišljenja.

"Javnost je samo kritički reagovala na jedno opravdanje da se digne u vazguh sala Borik. Nisam siguran da razumem značaj pitanja, imajući u vidu da je to jedan politički događaj da se pred javnošću sučele dva stava, i tu bih se složio sa Biserkom, da je dobro da se to odigralo, da bi javnost videla jedno i drugo stanovište", kaže Antonić.

Nakon toga se povela rasprava o tome da li je RS genocidna tvorevina ili nije.

"Mislim da se ovde radi o poricanju Srebrenice. Zanemaruje se činjenica da su četiri procesa u toku, koja se odnose na genocid u Srebrenici, tako da se može reći da se desio genocid u RS. Što se tiče činjenica da je slavljeno 20 godina od RS, to je jedno zamagljivanje. Proglašenje RS je bila najava za ono što će se dešavati narednih godina. RS je nastala na temelju zločina i genocida", rekla je Sonja Biserko.

Antonić je Sonju Biserko optužio da time delegitimiše čitav jedan narod.

"Državnu strukturu svodite na jedan zločin. Jedan masakr ste redukovali na genocid. RS je ste redukovali na genocidnu tvorevinu. Vi ćete i njihove predstavnike moralno da diskvalifikujete. U pitanju je jedna opasna redukcija. Vršite moralnu delegitiminaciju čitavog jednog naroda... RS se svodi na genocidnu tvorevinu, a negira se zločin sa druge strane. Da li je Hrvatska genocidna tvorevina? Šta se dešavalo 1945?", kaže Antonić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: