Reakcije na duel Dodik - Jovanović

Duel Milorada Dodika i Čedomira Jovanovića bio je u centru pažnje medija posebno u BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.02.2012.

16:38

Default images

Mediji u Republici Srpskoj su u prvi plan stavili Dodikovo negiranje da je Srpska nastala na genocidu, dok su se bošnjački mediji više bavili time kako je Milorad Dodik u duelu sa Čedomirom Jovanovićem bio neuverljiv. I pre duela, bošnjački mediji su izjavu lidera LDP-a da je RS nastala na genocidu preneli kao “dobar, vetar” koji je počeo da duva iz Srbije, dok su je mediji u Republici Srpskoj osudili nazivajući je glupošću.

Mediji u Republici Srpskoj su preneli Dodikove reči da je RS formirana u oktobru 1991. godine, a ozvaničena januara 1992. godine, a da se zločin u Srebrenici dogodio jula 1995. godine.

Bošnjački mediji su insistirali na tome da je Dodik svoju izjavu, da nigde u relevantnim dokumentima ne stoji kvalifikacija o genocidu, samo nekoliko minuta posle demantovao.

Takođe su preneli da je Jovanović rekao da je pijemont srpstva u BiH, Trebinjac Srđan Aleksić, kao i da je to Srbin koga poštuju svi - i Bošnjaci i Hrvati, a ne Krajišnik ili Karadžić. Ne oni, kako je rekao, “koji se šetkaju po Banjaluci sa svojim ostacima nacionalizma”.

Srpska demokratska stranka ocenila je da je televizijski duel Dodik - Jovanović štetan po Republiku Srpsku.

Ovakav stav SDS je obrazložila tvrdnjom da je Jovanović "marginalna pojava na političkoj sceni Srbije", te da je Dodik, "učestvovanjem u svojevrsnom TV rijaliti šouu devalvirao časnu i odgovornu instituciju na koju ga je narod izabrao".

"Umesto da čuva dignitet predsednika RS i traži osudu i javno izvinjenje vlasti Srbije, pre svega Narodne skupštine, čiji je Jovanović poslanik, Dodik se upustio u bespotrebni duel sa potpuno minornom ličnošću, koja po nalogu svojih mentora na ovaj način pokušava da pridobije nešto glasača u Srbiji", navodi se u saopštenju SDS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: