SAD testira metak na navođenje

Američki inženjeri napravili su metak sa navođenjem koji može da pogodi metu udaljenu 1,6 kilometara, nešto poput raketnog projektila na navođenje.

Izvor: Beta

Sreda, 01.02.2012.

23:56

Default images

Inženjeri Nacionalne laboratorije Sandia kažu da metak može sam da se okreće i rotira na putu ka laserom navođenoj meti. Na putu do mete zrno može da napravi čak do 30 izmena kursa u sekundi.

Zrno kalibra 12,7 milimetara moći će da se koristi u mutraljezima, tako da će vojnici moći brže i preciznije da pogađaju zadate mete.

"Testirali smo sa barutom kako bi videli da li možemo da dobijemo brzinu na izlazu iz cevi koja bi bila potrebna vojsci", izjavio je predstavnik laboratorije Sandia Džim Džons.

Testiranja su pokazala da zrno može da postigne brzinu od 730 metara u sekundi. U Sandiji kažu da su uvereni da će uspeti da postignu standardnu brzinu za municiju koja je veća za nekoliko stotina metara u sekundi.

Kompjuterska simulacija pokazala je da nenavođen metak u stvarnim uslovima može da promaši metu koja je udaljena 800 metara. Navođeni metak bi na toj udaljenosti pogodio metu veličine dvadesetak centimetara.

Sam dizajn metka uključuje i optički senzor u vrhu zrna koji detektuje laserski zrak na meti. Senzor šalje informacije elektronici koja kontroliše elektromagnetni mehanizam. Mehanizam ima tanka krilca koja omogućuju navođenje metka ka meti.

Sandia laboratorija trenutno traži većeg partnera koji će omogućiti da testiranja prototipa metka budu dovedena do kraja, kako bi se on pojavio na tržištu.

Potencijalni korisnici mogu biti vojske, policijski službenici ili rekreativni sportisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: