RU: Opozicija bojkotuje parlament

Rumunska opozicija počela je danas bojkot parlamenta na neopredeljeno vreme zbog zloupotreba aktuelne vlasti.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

20:58

Default images

Socijalna liberalna unija (USL) koju čine jedine parlamentarne opozicione partije, Socijalna demokratska (PSD) i Nacionalno liberalna (PNL), odlučile su da počnu protest jer, kako kažu, većina u parlamentu odavno radi šta želi i donosi najvažnije zakone bez rasprave.

Predsednik PSD-a Viktor Ponta izjavio je danas da će opozicija glasati za sve procedure koje znače pokretanje prevremenih izbora ili suspendovanje predsednika Trajana Baseskua, a glasaće i za značajne međunarodne ugovore koje treba ratifikovati.

Poslanici i senatori opozicije biće prisutni u parlamentu, ali neće učestvovati u raspravama, niti na sednicama parlamentarnih odbora.

Ponta je rekao da će parlamentarni protest biti okončan ako se pokrenu procedure za prevremene izbore ili za suspenziju predsednika Trajana Baseskua.

Poslanik PNL-a, bivši premijer Kalin Popesku Taričeanu rekao je da zabrinjava ograničavanje demokratije, kršenje principa podele vlasti, nepoštovanje evropskih demokratskih normi od strane vlasti.

I pored žestokog mraza, u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima već 20 dana traju protesti na kojima se zahteva ostavka predsednika Baseskua i vlade Emila Boka. Učesnici protesta traže prevremene izbore.

Među demonstrantima su zastupljene sve kategorije rumunskog društva, tako da među njima ima i starih i mladih, intelektualca, siromašnih i bogatih.

Svi oni zajedno uzvikuju "Dole Basesku", "Dole vlada Emila Boka", "Ostavka". Demonstranti na skupovima ne dozvoljavaju da im se obraćaju političari, bez obzira da li je reč o onima iz vlasti ili iz opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: