Buran duel Dodika i Jovanovića

Tokom sat i 15 minuta burnog duela Dodik i Jovanović nisu približili stavove o RS, genocidu u Srebrenici i zločinima u BIH.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

12:07

Default images

Njihovo sučeljavanje ekskluzivno je prenosila TV B92.

Na početku duela Dodik je izjavio da je totalna laž da je RS nastala na genocidu, te da nije došao da se svađa sa liderom LDP-a već da mu ukaže da je njegova tvrdnja uvredila narod u Republici Srpskoj. Jovanović je naveo da zgradu Tanjuga u centru Beograda iz koje se emituje TV duel "obezbeđuje policja kao da igra rukometna reprezentacija".

"Od koga nas to obezbeđuje policija?", upitao je Jovanović Dodika.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska nastala 1992. godine - tri godine pre Srebrenice. On je podsetio da su na istom području jedinice Nasera Orića počinile stravične zločine nad Srbima. "Ja nikada nisam priznao da je u Srebrenici bio genocid niti ću to učiniti. Ja sam samo bio konstatovao da je Haški tribunal doneo presudu u slučaju generala Krstića, kojom ga je osudio za genocid 1995. godine u Srebrenici, dakle ja sam samo konstatovao ono što je pisalo u sudskoj presudi", rekao je Dodik.

On je naveo i da nikada nije sporio zločin u Srebrenici, ali da će uvek osporiti tvrdnju da je RS genocidna tvorevina.

Čedomir Jovanović je zatim rekao da njegova rečenica u kojoj je naveo da je RS nastala na genocidu - deo brige za sopstvenu zemlju.

"Ja brinem o svojoj zemlji Srbiji, koja se nalazi tri meseca pre izbora. Imamo pravo da u kampanji formulišemo i otvorimo sporna pitanja kako bi nakon izbora Srbija prestala da bude izvor svih problema u regionu", rekao je lider LDP-a. Jovanović je istakao da je u Srebrenici 1995. godine naglasio da je to bio “najmasovniji ratni zločin u posleratnoj Evropi”.

On je pomenuo i Srbina Srđana Aleksića, koji je poginuo pokušavajući da spase svog projatelja Bošnjaka. On je istakao da je Srđan Aleksić Srbin kojem se dive i Srbi i Bošnjaci, a ne Karadžić, ni Mladić.

"Postavljam pitanje da li se Srbija bavi Republikom Srpskom samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu", upitao je Jovanović.

Jovanović i Dodik su zatim nastavili da polemišu o početku rata u BIH, gde je prvo bio počinjen ratni zločin i zašto i kako je formirana Republika Srpska na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da voli Srbiju. "Ja volim Srbiju, volim je više nego Sarajevo, što možda nije vaš slučaj, gospodine Jovanoviću", rekao je Dodik. Predsednik RS je zatim podsetio Čedomira Jovanovića da se priseti odakle potiče, aludirajući da je majka lidera LDP-a poreklom iz Bosne.
Na to mu je Jovanović uzvratio "Nemojte molim vas da me podsećate odakle je moja majka".

Jovanović: "Je l' se ovde priča odakle je moja majka? I vi ćete moje srpstvo da merite kao..."

Dodik: "Vašim glupostima...."

Jovanović: "Je l' tako? Je l' tako? Pa to onda recite i budite na takav način dostojan predsednik RS. Ne kititi se Karadžićevim oružjem, kitite se Srđanom Aleksićem, momkom koji je ubijen zato što je branio svoje drugare Bošnajke".

U žustroj raspravi koja se vodi, Milorad Dodik je Čedomiru Jovanoviću počeo da postavlja pitanja u vezi sa ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića.

Dodik: "Imali ste priliku da menjate politiku, a stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer. Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora?"

Jovanović: "A je l' znate da sam odveo Slobodana Miloševića u zatvor?"

Predsednik Republike Srpske je rekao da Bosna i Hercegovina nikad neće priznati Kosovo, a da će on otići na sever Kosova u svojstvu predsednika RS - ako bude pozvan i da bi svoj stav o referendumu na severu Kosova izneo nakon razgovora sa Srbima na severu.

Dodik: "Naravno da cu ići na sever Kosova. Srpski narod je stradalnik u svim prethodnim ratovima i znam kako je srpski narod prošao na Kosovu".
On je rekao i da ne bi imao ništa ni protiv toga da razgovara se nekim iz kosovskih institucija.

Rasprava se nakon polemike u vezi sa Kosovom vratila na Repuliku Srpsku i BiH. Dodik je naveo da Jovanović o Bosni govori na osnovu stereotipa, da priča o BiH, a da tamo nije ni bio.

Jovanović: Naravno da sam bio.

Dodik: Da li je na Baš-čaršiji na ćevapima? U RS možete slobodno da dođete, ja vam garantujem da vas neće čuvati ovoliko ljudi koliko vas ovde čuva.

Na kraju duela Dodik je negirao tvrdnje voditeljke da je došao na duel jer je očekivao da se Jovanović izvini.

Dodik: Nije tačno ja to nikada nisam rekao. Ja gospodinu Jovanoviću ne sporim pravo na njegov stav, kao što ni on meni ne bi trebalo da spori pravo na moj. Ja nisam došao ovde da modifikujem gospodina Jovanovića.

Dodik je Čedomiru Jovanoviću poručio da ni Haris Silajdžić RS nije nazivao genocidnom tvorevinom.

"Haris Silajdžić, koji je tražio da se ukine RS, nije imao dovoljno hrabrosti da tvrdi da je genocidna tvorevina, već je govorio o zločinu, a vi o tome ovde u Beogradu govorite", rekao je predsednik RS.

Rasprava se opet vratila na pitanje odgovornosti za ratne zločine i slučaj "Dobrovoljačka", zatim na pokajanje Biljane Plavšić i poteze koje je Radovan Karadžić činio dok je bio predsednik RS.

Dodik: Šta Srbija više treba da učini? Srbiji se zabranjuje da sudi za Dobrovoljačku, a u isto vreme u Nemačkoj može da se sudi bilo kom Srbinu za ratne zločine.

Jovanović: Ko nam brani? Pa, mi nijedan sud nećemo priznati ako nije politički. Mi nećemo priznati ni pokajanje Biljane Plavšić...

Dodik: Ona se pokajala da bi se sve završilo, da bi olakšala sebi...

Rasprava se vodila i oko toga kako u Sarajevu živi veoma malo Srba.

Dodik: U Sarajevu ima više Kineza nego Srba

Jovanović: U Sarajevu nisu ni Sarajlije.

Dodik: Kada je sjajno, pitajte Gorana Bregovića ili Zdravka Čolića zašto se ne vrate.

Osim burne rasprave između predsednika RS i lidera LDP-,a primetno je i da voditeljka duela nije uspela da izađe na kraj sa Dodikom i Jovanovićem, niti da kontroliše tok razgovora dvojice političara, koji su međusobnu svađu preneli i na nju.

Duel je počeo u 12h i trajao je sat i 15 minuta. Duel je organizovala agencija Tanjug, nakon što je Čedomir Jovanović na sednici Glavnog odbora LDP-a tokom vikenda izjavio da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila je da će podneti tužbu protiv lidera LDP zbog te izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

823 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: