"Asad da prepusti vlast zameniku"

U nacrtu rezolucije o Siriji, koja će se naći na sednici Saveta bezbednosti UN, traži se obustava nasilja nad demonstrantima, a od predsednika da preda vlast.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

17:55

Default images

U tekstu rezolucije, u koji je uvid imala agencija Frans pres, ističe se i da neće biti strane intervencije u sukobu, u kojem je, prema podacima UN, u poslednih 10 meseci poginulo više od 5.400 ljudi.

Od sirijske vlade se zahteva momentalni prekid svih vrsta povreda ljudskih prava i napada na one koji koriste svoja prava da slobodno govore i izraze svoju volju, da se mirno okupljaju i udružuju.

Od Asada se traži da preda svu vlast svom zameniku, a zatim da oformi vladu nacionalnog jedinstva koja će dovesti do transparentnih i slobodnih izbora uz arapski i međunarodni nadzor.

Prethodna rezolucija o Siriji u SB UN nije usvojena, jer su na nju veto stavili Kina i Rusija. Rusija ne podržava rezoluciju, jer se u njoj traži odlazak Asada.

U Njujorku su se danas okupili državna sekretarka SAD Hilari Klinton, šef Arapske lige i ministri spoljnih poslova Britanije i Francuske, kako bi podstakli usvajanje rezolucije UN o Siriji i ubedili Rusiju da joj se ne usprotivi, naveo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: