Lukšić bi da objedini CPC i SPC

Premijer Crne Gore Igor Lukšić izjavio da bi mogle "dijalogom da se premoste razlike i stvore uslovi da pravoslavna crkva bude objedinjena".

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 31.01.2012.

21:02

Default images

Crnogorska Vlada i Jevrejska zajednica potpisale su u Podgorici “ugovor o međusobnim odnosima”, čime je nastavljen proces koji premijer Igor Lukšić ocenjuje kao “regulisanje odnosa države sa verskim zajednicama u skladu sa evropskim principima”.

Još neko vreme, međutim, neće biti potpisan takav ugovor sa pravoslavnom zajednicom, zbog toga što je ona, po Lukšićevom mišljenju, podeljena. Premijer, zato, najavljuje mogućnost da budu potpisana dva ugovora - i sa Mitropolijom Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznatom “Crnogorskom pravoslavnom crkvom” - ali se u utorak založio za novo rešenje.

Druga, meni bliža mogućnost je da se ta zajednica ne tretira kao podeljena, već da se dijalogom premoste razlike i stvore uslovi da pravoslavna crkva bude objedinjena - izjavio je Lukšić. Uzgred rečeno, nedavno je na “jedinstvu” pravoslavaca insistirao i kongres DPS čiji je Lukšić potpredsednik. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na to kažu da u Crnoj Gori ne postoje dve, već samo jedna pravoslavna crkva, kao i “grupa raščinjenih sveštenika” registrovana u MUP koja sebe zove crkvom.

"Otuda je prirodno da Dedeićeva tzv. Crnogorska crkva dijalog može da vodi samo sa MUP, jer je od MUP i osnovana. Crkva jeste po svojoj prirodi i misiji uvek otvorena za dijalog sa predstavnicima državne vlasti, ali taj dijalog podrazumeva poštovanje kanonskog poretka i međunarodnih standarda", kaže za “Novosti” protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije.

Predstavnik “Crnogorske pravoslavne crkve” Stevo Vučinić na istu temu kaže da Vlada “treba da podstakne dijalog između SPC i CPC”, ali tek kada reši pitanje crkvene imovine koja se, smatra on, mora “vratiti u prvobitno stanje”. Imovina i restitucija su, inače, važan deo ugovora koje Vlada potpisuje sa verskim zajednicama. Tim aktom predviđeno je da će imovina koja nije uknjižena biti upisana u katastar, a o vraćanju oduzetih ili nacionalizovanih dobara odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika vlasti i crkve.

Upravo je imovina, međutim, i jedan od dramatičnih razloga za sukobe, pošto “CPC” traži “povraćaj” pravoslavnih svetinja, počev od Cetinjskog manastira, od “okupatorske” SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: