"Isti ugovor kao Katolička crkva"

SPC u Crnoj Gori je saopštila da joj je u Crnoj Gori jedino prihvatljivo potpisivanje istog ugovora kakav ima i Katolička crkva.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

09:26

Default images

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je da je za SPC jedino prihvatljiv ugovor sa Crnom Gorom koji sadrži isti obim prava kao i sporazum koji je ta država ranije potpisala sa Rimokatoličkom crkvom.

On je naveo da vlada Crne Gore mora da vodi računa o tome da nijednim aktom ne naruši jednakost pravnog položaja crkava i verskih zajednica, koje je dužna da štiti, kao i da je SPC naglasila činjenicu da nije protiv ugovornog, ali jeste protiv selektivnog rešavanja odnosa.

Ono što je za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i SPC prihvatljivo jeste isti obim prava u odnosu na temeljni ugovor koji je Crna Gora prošle godine potpisala sa Vatikanom, kazao je Džomić.

To, kako je naveo, znači da su crkva i država nezavisne i potpuno autonomne u svojim nadležnostima, da se poštuje crkvena autonomija, kanonsko pravo i crkveni ustav, a sa druge strane da se poštuje država Crna Gora sa svojim ustrojstvom, ustavom i zakonom.

Džomić je poručio da nije moguć dijalog SPC sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Crnogorski premijer Igor Lukšić potpisao je juče sporazum o uređenju odnosa sa islamskom zajednicom i rekao da postoji mogućnost da će sa pravoslavnim crkvama potpisati dva sporazuma jer je, kako je naveo, pravoslavna zajednica u Crnoj Gori podeljena.

Džomić je kazao "Dnevnim novinama" da država ne može određivati šta su crkva i verska zajednica, odnosno ne može se mešati u pitanje crkvenog ustrojstva, ali da treba videti o kakvom se dijalogu radi.

On je istakao da je dijalog uvek dobar, ali dijalog sa raščinjenim licima koja su isključena iz crkve apsolutno nije moguć.

Ne zbog toga što to ne želi neko od nas, nego zbog toga što su ta lica lišena kanonske mogućnosti da budu sveštenici, bez obzira na to što ih neka politička instanca u Crnoj Gori priznaje kao nekakve sveštenike, kazao je Džomić.

Lukšić će danas s predsednikom Jevrejske zajednice Jašom Alfandarijem potpisati ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: