"Hrvatska neće podržati Srbiju"

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže za B92 da Hrvatska neće podržati Srbiju za predsedavajućeg Generalne Skupštine UN.

Izvor: Beta

Utorak, 31.01.2012.

20:19

Default images

Ona je dodala da o tome, ipak, nije doneta konačna odluka.

"Više je verovatno da nećemo (podržati kanididaturu Srbije). Ne mogu decidirano reći da će apsolutno takav stav biti", kazala je Pusićeva za televiziju B92.

Ona je navela da je kandidatura ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN kasno došla i da je neobična budući da se kandidatura priprema mesecima.

Pusićeva je podsetila da je Litvanija pretprošlog leta podnela kandidaturu i da se o tome dogovorila sa prethodnom Vladom Hrvatske.

"To ne znači da se danas (kada je promenjena vlada u Hrvatskoj) sve ukida i da ćemo preuzete obaveze smatrati nevažećim", kazala je Pusićeva.
Ona je istakla da Srbija ima jasnu podršku Hrvatske za dobijanje statusa kandidata za članstva u EU.

Govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, Pusićeva je navela da je preduslov da se pitanje mogućnosti povlačenja tužbe Hrvatske protiv Srbije stavi na dnevni red rešavanje pitanja nestalih, opljačkane imovina i procesuiranja ratnih zločina.

"Ako smo u stanju to rešiti bilateralno, onda zaista po mom mišljenju možemo na dnevni red staviti povlačenje tužbe", kazala je ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Govoreći o izbeglicama, Pusićeva je navela da se izbeglice mogu vratiti u Hrvatsku, da su se neke vratile i da predstoji donatorska konferencija u Sarajevu koja će ljudima bilo u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH omogućiti ili kompenzaciju s ozbirom na imovinu koju su izgubili ili smeštaj u novim uslovima.

Ona je navela da napadi na navijače Hrvatske u Srbiji kao i napadi na navijače iz Srbije u Hrvatskoj nisu dobri za odnose dve države, ali da to ne treba tretirati kao stav Srbije prema Hrvatskoj ili obratno nego na te napadače treba gledati kao na izgrednike.

"Ne mislim da je to rezultat politike nego huliganstva", kazala je Pusićeva.

Povodom prevođenja srpskih filmova na hrvatski jezik, Pusićeva je kazala da je to apsurdno.

"Jezik razumemo a ne treba da se pravimo da ga ne razumemo. Amerika i Engleska imaju engleski koji im je otvorio mogućnost prodora u celom svetu. Hrvatska i Srbija nemaju takav jezik, ali imaju jezik koji razume 20 miliona ljudi i to je prednost koju treba koristiti", zaključila je Pusićeva kazala je ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: