"Opsadno stanje" zbog utakmice

Večerašnju rukometnu utakmicu između Hrvatske i Srbije, koja se igra u Areni, obezbeđivaće više hiljada policajaca. Utakmici prisustvuju i iz Tužilaštva.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

08:48

Default images

Utakmica se igra u senci serije napada na hrvatske navijače proteklih dana u Novom Sadu i okolini. Do sada je uhapšeno 13 osoba za koje se sumnja da su organizatori, a za troje se još traga. U Hrvatskoj je otkazano više polazaka autobusa kojima su navijači planirali da danas doputuju u Beograd.

Oko dve i po hiljade policajaca je angažovano na obezbeđenju "vitalnih objekata" uoči i tokom večerašnje rukometne utakmice Srbije i Hrvatske u Beogradu, izjavio je načelnik Uprave policije Mladen Kuribak.

Kuribak je rekao da je još 1.000 policajaca angažovano na graničnim prelazima, kao i za "prihvat" navijača iz Hrvatske.

"Na svim vitalnim mestima i objektima od bezbednosnog značaja u Beogradu pojačano je obezbeđenje", rekao je Kuribak i dodao da su za te svrhe dovedeni policajci iz Novog Sada i Vrša, gde su se igrale kvalifikacione utakmice na Evropskom rukometnom prvenstvu.

Kuribak je istakao da za sada nema nikakvih incidenata. U Beogradu je pojačano prisustvo policije ispred Predsedništva Srbije, kao i američke i hrvatske ambasade.

Direktor srpske policije Milorad Veljović i vršilac dužnosti direktora policije Hrvatske Dražen Vitez poručili su i srpskim i hrvatskim navijačima da se na polufinalnoj utakmici šampionata Evrope u rukometu u beogradskoj Areni ponašaju u sportskom duhu i naglasili da huliganima nije mesto na sportskim borilištima.

Direktori policija dve susedne zemlje u izjavi Tanjugu su se saglasili da je u interesu i Srbije i Hrvatske i dve policije i sporta da ovaj događaj protekne u redu i miru, a akterima meča poručili da iz Arene treba izbaciti politiku.

Veljović i Vitez su takođe navijačima obe reprezentacije poručili da se osećaju bezbedno, uz očekivanje da događaj protekne na visokom bezbednosnom nivou i da bude primer sportskog ponašanja i dobrosusedske saradnje.
Miladin Despotović, načelnik Uprave policije Policijske uprave za grad Beograd, rekao je za Radio B92 da je policija, shodno bezbednosnim procenama, preduzela i preduzima sve neophodne mere kako bi večerašnje utakmice polufinala protekle u najboljem redu.

“Za obezbeđenje večerašnjih polufinalnih utakmica angažovano je nekoliko hiljada policijskih službenika. Mogu da istaknem da smo za ovu priliku angažovali sve jedinice koje su u okviru Direkcije MUP-a”, kazao je on.

“Napominjem i da imamo izuzetno dobru saradnju s Tužilaštvom i prekršajnim sudovima, kao i da su za večerašnju utakmicu, kao članovi štaba, određeni i predstavnici Tužilaštva i Prekršajnog suda, tako da svi oni koji se ogreše o zakon, bilo po krivičnom ili prekršajnom postupku, biće istog momenta procesuirani”, rekao je Despotović.

On je dodao i da srpska policija u ovom slučaju dobro sarađuje sa hrvatskom policijom, koja je sa našom uspostavila punkt na graničnom prelazu Batrovci, tako da će svima koji se identifikuju kao lica koja su sklona pravljenju nereda u Republici Hrvatskoj biti zabranjen ulazak u Srbiju i prisustvo večerašnjoj utakmici.

“Svi oni koji dođu na večerašnju utakmicu, a koji su dobronamerni, za njih smo obezbedili sprovođenje, obezbeđenje trase kretanja, obezbeđenje svih pravaca koji vode ka Areni, kao i obezbeđenje parking prostora za sva vozila koja dođu iz Hrvatske”, kazao je on.

Despotović je napomenuo da policija vodi računa o bezbednosti i drugih navijača, koji će doći u Arenu da podrže rukometne ekipe druge polufinalne utakmice, i da su svi navijači podjednako važni za policiju.

Takođe, on je potvrdio i da će MUP danas obavljati razgovore sa svim navijačkim i drugim grupama, koje će biti upozorene.
Prvi pristigli navijaèi (Foto: Tanjug)
Demokratska zajednica Hrvata, opštinska organizacija Novog Sada, zatražila je od nadležnih organa Srbije i grada Novog Sada da preduzmu sve mere u zaštiti najvijača hrvatske rukometne reprezentacije.

"Grad Novi Sad, nekad primer suživota ne samo na ovim prostorima već i širom Evrope, danas šalje sliku koja nije primerena današnjem vremenu niti odgovara želji za poboljšanje međususedskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Na Fejsbuku podrške dobrosusedskim odnosima

Na društvenoj mreži Fejsbuk korisnici su pokrenuli akciju podrške dobrosusedskim odnosima Srbije i Hrvatske, nakon incidenata i napada na navijače Hrvatske u Novom Sadu i okolini.

Korisnici iz Srbije i Hrvatske umesto svojih fotografija stavljaju fotomontažu spojenih zastava Srbije i Hrvatske.

"Stavite ovu sliku ako podržavate akciju. Za razliku od mnogih akcija na Fejsbuku koje su besmislene, mislim da ova akcija može pomoći ovako: srpski i hrvatski mediji preneće vest o akciji, pročitaće je ljudi s obe strane i imaće nekog efekta sigurno", stoji na "Pavlovićevom Fejsbuk profilu", navode, između ostalog, mnogi korisnici Fejsbuka na svojim profilima.

Rukometaši Srbije i Hrvatske igraju večeras u Beogradskoj areni utakmicu polufinala Evropskog prvenstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: