FR: Vojnici u Avganistanu do 2014.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da će se svi francuski vojnici raspoređeni u Avganistanu u Francusku vratiti do kraja 2013.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

21:18

Default images

NATO je ranije kao rok za povlačenje svih vojnika Alijanse odredio kraj 2014. godine.

Sarkozi je kazao, nakon sastanka sa svojim avganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem, da će Pariz zatražiti od NATO da razmotri mogućnost da Francuska tokom 2013. godine avganistanskoj vojsci preda u nadležnost sve svoje borbene misije u Avganistanu.

On je naveo da će Francuska od marta ove godine avganistanskoj vojsci predati u nadležnost obezbeđivanje provincije Kapisa, severo-istočno od Kabula.

Prema rečima francuskog predsednika, 1.000 od ukupno 3.600 francuskih vojnika će se u Francusku vratiti ove godine. Ranije je planirano da se 2012. godine u svoju zemlju vrati 600 vojnika.

Nikola Sarkozi je rekao i da će francuska vojska od sutra nastaviti obuku pripadnika avganistanske vojske. Obuka je bila prekinuta pošto je pre nedelju dana jedan avganistanski vojnik ubio četiri pripadnika francuske vojske.

Sarkozi je dodao da će francuska vojska nastaviti da obučava pripadnike vojske Avganistana i posle 2013. godine, ali da će taj zadatak izvršavati samo nekoliko stotina francuskih vojnika.

"Odluka Francuske je odluka na državnom nivou, ali ona je bila tema konsultacija sa Avganistancima i sa NATO", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Pošto je prošle nedelje jedan avganistanski vojnik ubio četiri pripadnika francuske vojske u Avganistanu, Nikola Sarkozi je najavio mogućnost da se ubrza proces povlačenja francuskih trupa iz te zemlje.

"Zadovoljni smo jer odluka Francuske nije doneta naglo, i zato što je ona pažljivo razmotrena sa NATO, sa Avganistancima, i u konsultacijama sa nama", rekla je Nuland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: