Večeras u Beču bal desničara

U Beču će večeras biti održan bal desničarskih studentskih organizacija koji će biti propraćen demonstracijama, a očekuju se i neredi.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

09:50

Default images

Prošle godine policija je bila prinuđena da zabrani održavanje protesta na dan održavanja bala, pošto je uoči ove manifestacije došlo do sukoba s demonstrantima.

Ove godine policija očekuje oko 3.000 osoba koje će protestovati protiv bala koji okuplja desničarsku scenu Austrije, ali i okruženja.

Bal će biti otvoren u 21 čas, ali će od 16.30 sati policija zatvoriti trg Heldenplac ispred palate Hofburg, u kojoj se održava bal.

Demonstranti će moći da protestuju duž glavne bečke Ulice Ring, gde će biti postavljena bina na kojoj će se smenjivati govornici. Pre bala, danas pre podne, biće na ulazu ka palati Hofburg održana komemoracija povodom Međunarodnog dana žrtava genocida u Drugom svetskom ratu.

Od 17 časova se očekuju dve povorke demonstranata, koji će krenuti od Univerziteta i od zapadne železničke stanice, kako bi se susrele na Ringu. Policija će na ulicama Beča večeras biti prisutna sa, kako je najavljeno, 1.000 uniformisanih čuvara reda.

Organizatori bala očekuju da će na njihovu manifestaciju doći oko 3.000 gostiju, što bi bila rekordna poseta u proteklih nekoliko godina. Najveći broj posetilaca bala bio je od 2000. do 2005. u vreme učešća desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) u vladi, a od tada je neprestano opadao.

Za FPO ovaj bal je najvažniji društveni događaj godine, jer se, pred održavanje bala, obično priređuju "skupovi patriota", na kojima se okupljaju predstavnici desničarskih partija iz čitave Evrope. Ovogodišnji visoki gost bala biće, kako je najavio organizator, šefica francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Jevrejska kulturna zajednica protestovala je protiv održavanja bala na godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvic. {ef ove organizacije Arijel Muzikant ocenio je da se radi o namernoj provokaciji "nemačko-nacionalnih studentskih udruženja".

Na demonstracijama će, prema najavama, učestvovati mnogobrojni političari, među kojima i ministarka za žene Gabrijele Hajniš-Hosek i šef stranke Zelenih Eva Glavišnig. Pošto je među učesnicima ove manifestacije uvek prisutan veliki broj osoba spreman na nasilje, policija očekuje nerede tokom večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: