"Tražim da Srbija poštuje sporazum"

Edita Tahiri je saopštila posredniku EU Robertu Kuperu da Kosovo zahteva da u regionalnim incijativama bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

23:21

Default images

Kako je saopšteno iz njenog kabineta posle razgovora s Kuperom video-linkom, glavna tema razgovora je bilo predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima.

Tema razgovora bila je i sprovođenje sporazuma koji su do sada postignuti, kao i okončanje tehničkog protokola dijaloga o integrisanom upravljanju granicama, odnosno prelazima.

Edita Tahiri je kazala da Kosovo na regionalnim skupovima i incijativama treba da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država sa svojim državnim simbolima i da bude potpisnica regionalnih sporazuma.

Ona je odbacila predloge Srbije da Kosovo bude predstavljeno sa referencom na rezoluciju 1244, koja je, prema njenom mišljenju, pravno i politički prevaziđena.

Zamenica premijera Kosova je zatražila da Srbija do kraja poštuje i primenjuje sporazum o slobodi kretanja i slobodnoj trgovini, tražeći istovremeno da EU poveća pritisak na Beograd da ukine prepreke i tarife za osiguranje vozila i da ubrza ostvarivanje svih sporazuma.

Edita Tahiri je zatražila da se do 10. februara pripremi i potpiše protokol o ostvarivanju sporazuma IBM o integrisanom upravljanju granicama.

Ona je pozvala Kupera da naredne nedelje poseti Kosovo.

Prema navodima saopštenja, Kuper je primio k znanju stavove Prištine i izrazio spremnost da se angažuje na približavanju za sada izuzetno udaljenih stavova dve delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: