Partije ne objavljuju donacije

Samo tri parlamentarne partije su poštovale zakonsku obavezu da na sajtu redovno beleže svaku uplatu donatora, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

21:44

Default images

Demokrate, G 17 plus i DSS uredno su i tokom januara objavljivale svaki ”prijateljski dinar” koji je legao na njihov račun, čime su poštovali zakonsku obavezu da evidentiraju prilive koji premašuju iznos prosečne plate u Srbiji.

Tokom ovog meseca u sef DS slila se samo jedna donacija. Široke ruke bio je Branislav Krekić iz Beograda, koji je partiji poklonio 291.000 dinara. Uplate velikih kompanija nisu evidentirane, pa rekord još drži firma AVLL ”Komjunikejšns”, koja je krajem 2011. donirala - 4.050.000 dinara.

Dinkićevi su u ovom mesecu registrovali čak 169 pojedinačnih uplata. Većina ne podleže obavezi da bude objavljena, a najviše se ”isprsio” Zdravko Stanimirović sa Voždovca, koji je partiji donirao 60.000 dinara.

Koštuničine demokrate na papiru najviše pomaže njihov visoki funkciioner i poznati biznismen Nenad Popović. On je tokom ovog meseca dva puta punio stranačku kasu, a ukupno je uplatio 142.678 dinara.

Socijalisti na svom sajtu imaju samo novembarske i decembarske podatke o finansijerima. Kažu nam da trenutno ažuriraju sve dospele uplate u ovoj godini i da će ih uskoro obnarodovati.

Radikali uopšte ne polažu račune, a Vjerica Radeta objašnjava i zašto: “Ne želimo pomoć od tajkuna, da im ne bismo vraćali kada dođemo na vlast. Trenutno na računu imamo oko sto miliona dinara iz budžeta.”

Naprednjaci su na internet okačili imena finansijera samo za poslednji kvartal 2011.
“Ništa ne krijemo. Kada se pojavi prilog veći od 30.000 dinara, uredno ćemo to objaviti na sajtu”, kaže nam Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Slično priča i Aleksandar Jugović iz SPO, čija stranka takođe na svojoj stranici drži bajate podatke.

Čedini liberali nemaju spisak donatora, jer ih, kako tvrde, i nemaju. Tako pričaju i u PUPS.
Ljajićeva SDPS nedavno je objavila podatke za decembar 2011, po kojima im je novosadska firma ”Dženeral grup multikompani” iz Novog Sada uplatila 825.000 dinara.

Prete kazne

"Strankama koje nisu objavile donacije prete prekršajne prijave", rekao je za ”Novosti” profesor Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

"Kršenje zakona se neće tolerisati. Stranke ne mogu unedogled da se izgovaraju na skromne priloge, jer se svaka uplata sabira i kada pređe iznos prosečne plate, mora da izađe na videlo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: