Snežne mećave odnose živote

Snežna mećava odnela je četiri života u Rumuniji i jedan u Bugarskoj, javile su svetske agencije.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2012.

20:33

Default images

Na jugu Rumunije starica od 87 godina nađena je mrtva nedaleko od svoje kuće, dve osobe su umrle čekajući vozilo hitne pomoći koje nije moglo da se probije do kuće zbog velikih snežnih nanosa, a juče je jedan muškarac preminuo od hipotermije u automobilu koji se zaglavio u snegu.

Spasilačke službe su uspele helikopterom da prebace u bolnicu desetak osoba, jednu bebu i dve žene u drugom stanju, međutim, oko stotinu osoba je još zaglavljeno u automobilima na odsečenim putevima, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije.

Desetak puteva u Rumuniji je zatvoreno za saobraćaj, a 60 vozova je otkazano.

Vojska je spremna da priskoči u pomoć stotinama zavejanih putnika na drumovima, a nevreme je dovelo do zatvaranja luka, odlaganja avionskih letova, zatvaranja drumova i jednog iskliznuća voza.

Stotine škola je zatvoreno, a više desetina manjih mesta i sela još nemaju struju, s obzirom na to da drveće i jak vetar ruše električne vodove.
Policija i ekipe hitne pomoći spasle su više od 1.600 ljudi do sinoć, ali je više od 1.000 vozila još ostalo zavejano na putevima, rekao je sinoć rumunski premijer Emil Bok.

Pored toga, lokalne vlasti na putevima dele zavejanim vozačima i putnicima čaj i ćebad.
Rumunske vlasti zabranile su privremeno saobraćaj, dok se ne poboljšaju vremenski uslovi, na dva glavna auto-puta i nekoliko sporednih. Za danas je prognozirano u Rumuniji 20 i više stepeni ispod nule.

U susednoj Bugarskoj jedan beskućnik je umro u Sofiji od hladnoće, osam opština u zemlji je u vanrednom stanju, a oko 43.500 domova u 221 mestu je bez struje. U istočnim delovima Bugarske sneg je blokirao mnoge puteve, pošto, uz jak vetar, pada već tri dana, javila je agencija BTA.

Problema ima i u železničkom saobraćaju na jugozapadu zemlje, a u pojedinim opštinama proglašeno je vanredno stanje. Nekoliko puteva je ponovo otvoreno za saobraćaj danas, a i na aerodromu u Sofiji je danas obnovljen vazdušni saobraćaj.

Meteorolozi najavljuju za noćas temperature i do minus 20 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: