"Vladika bački se meša u politiku"

Verski analitičar Mirko Đorđević je ocenio da se vladika bački Irinej nedopustivo meša u poslove države i da često pravi ispade zarad sopstvene promocije.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2012.

14:37

Default images

Đorđević je, komentarišući incident na obeležavanju 70 godina od Racije 1942. godine u Novom Sadu, kada vladika nije dozvolio gladskim čelnicima da prisustvuju obeležavanju, da upravo takvo mešanje Irineja dovodi do sličnih incidenata.

U izjavi za Tanjug on je istakao da takvo ponašanje "ne vodi ničem dobrom, ni po državu, ni po crkvu".

"Odavno živimo na talasu forsirane klerikalizacije, pa kada se crkva meša u sve poslove od javnog značaja, pri čemu se zaboravlja tradicionalni stav hrišćanske crkve - da klerikalizacija ne donosi ništa dobro ni samoj crkvi, i u tome je problem", rekao je Đorđević.

On je naveo da je sada potpuno jasno da je vladici bačkom Irineju više stalo do lične promocije i promocije svoje moći, nego do komemoracije.
"On je poznat kao jerarh tvrđih stavova, pa se dobro sećate kako je 'čistio' Novi Sad nakon gostovanja italijanske pozorišne družine iako su taj grad i Modena, gradovi pobratimi. Ovde se zaista pokazalo da odnosi između države i crkve nisu rešeni, zato što se ne znaju nadležnost jednih i drugih", istakao je Đorđević.

On je podsetio da je komemoracija u Novom Sadu zbog incidenta bila mučna i istakao da su svi dužni da se sa pijetetom odnose prema stradanju žrtava.
"Ono što se zbivalo u Novom Sadu ostavljalo je utisak nečeg i tužnog i ružnog, došlo je do sukoba između predstavnikla gradskih vlasti, dakle države i eparhije bačke oko toga ko treba da predvodi tužni zbor i bude na čelu te komemoracije", objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, žrtve su još jednom u senci incidenta, zaobiđene, zaboravljene, pa i uvređene, jer kako je istakao, "način na koji je to izvedeno više govori o rivalstvu između države i crkve".
"Očigledno je da se država ovde povukla, a nije imala pravo i to je greška. Tako je došlo do mešanja crkve, konkretno eparhije bačke i njenog prvog čoveka u poslove države" objasnio je Đorđević.

Na obeležavanju 70 godina od Racije u Novom Sadu, 22. januara, obezbeđenje SPC sprečilo je predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija, gradonačelnika Novog Sada i ambasadore Izraela i Mađarske da prisustvuju pomenu žrtvama Novosadske racije.
Gradskim čelnicima nije bilo dozvoljeno da uđu u prostor namenjen zvanicama, nakon što su danima sa Eparhijom bačkom razmenjivali oštra saopštenja.
Zbog toga je na Tviter nalogu član Glavnog odbora SPS Boris Milićević, poručio OBEZBEĐENJU srpskog patrijarha i vladika bačkog Irineja i vranjskog Pahomija, da će goreti u paklu.

Iz kancelarije episkopa bačkog, na sajtu SPC izdato je saopštenje u kome se navodi da je Milićević poznatiji javnosti po svojoj aktivnosti u Gej-strejt alijansi nego po uspesima unutar njegove sadašnje partije.
"Neka je prokleta zemlja u kojoj su paščad puštena, a kamenje svazano", stoji u saopštenju iz kancelarije episkopa bačkog.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović svoj protest je želeo da iskaže uručenjem pisma partijarhu sa željom da sazna da li su stavovi Irineja bačkog i stavovi SPC, ali to danas nije uspeo da učini.

"Rečeno mi je da je danas praznik (Sveti Sava) i da su svi na liturgiji i da će raditi tek od ponedeljka", istakao je Jovanović i rekao da to nije prvi istup Irineja bačkog i da i da on često iznosi različite stavove koji se tiču materije koja nije iz nadležnosti crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: