Romni: Obama odvojen od realnosti

Republikanski kandidati za predsedničku nominaciju Mit Romni i Njut Gingrič kritikovali su američkog predsednika Baraka Obamu zbog njegovih ekonomskih stavova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.01.2012.

19:39

Default images

Romni, bivši guverner savezne države Masačusesta uporedio je današnje Sjedinjene Američke Države, koje predvodi Obama, sa Titanikom, rekavši da se lider demokrata zalaže za pun gas napred, dok republikanci vide santu leda ka kojoj zemlja ide.

Romni je, obraćajući se pristalicama na Floridi, gde se 31. januara održavaju republikanski preliminarni izbori, rekao da je Obamin govor van bilo kakve realnosti I da nije odgovorio kako da bude smanjena nezaposlenost u SAD.

"On (Obama) je prošle nedelje bio u Diznilendu, a izgleda da je preksinoć ponovo govorio iz neke zemlje iz mašte. On je potpuno odvojen od bilo kakve realnosti" , kazao je Romni na skupu u Orlandu.

Obama se u svom godišnjem obraćanju naciji založio za povećanje porezima građanima SAD koji više zarađuju, kao i za povratak američkih kompanija u domovinu, time što će im biti ukinute korporativne takse.

Obama je, takođe, je rekao da će biti posvećena puna pažnja da li Narodna Republika Kina krši pravila u trgovinskoj razmeni sa SAD.

Međutim, Gingrič, nekadašnji predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa, smatra da Obama nije izneo ništa novo od viđenog u poslednje tri godine njegovog mandata.

"Ponovo smo čuli priču o povećanju poreza, a veća administracija i viši porezi neće dovesti do privrednog rasta i povećanja zaposlenosti", smatra on.

Gingrič je dodao, već svoju poznatu frazu, da će pod Obamom samo još više ljudi zbog siromaštva dobijati markice za hranu.

Romni je, ocenio je da se Obama u govoru nije pozabavio problemom deficita i velikih državnih troškova na federalnom nivou.

"Ovo je predsednik koji govori o smanjenju propisa a on ih povećava, govori o smanjenju poreza, a on ih podiže", naveo je Romni.

Republikanski predsednički kandidat je pohvalio Obaminu najavu strože kontrolu trgovinske razmene sa NR Kinom, ali je i tu usledila kritika, jer je dodao da predsednik do sada ništa nije učinio po tom pitanju.

Gingrič je bio još oštriji u oceni, rekavši da predsednikov govor predstavlja levičarski nastup i dodao da Obama neće ni voditi zemlju ove godine, već će se samo truditi da vodi kampanju.

"Predsednik je okružen ljudima koji ga vole i koji imaju korist od njega i onda verovatno misli da je sve u redu u državi", tvrdi on.

Gingrič se založio za javne debate sa Obamom, ukoliko on bude republikanski predsednički kandidat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: