Uspešno lansiran „Progres M-14M“

Prvo lansiranje rakete iz Bajkonura u 2011. godini prošlo uspešno. Brod Progres M na svemirsku stanicu nosi zalihe i opremu. Susret sa MSS za dva dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

09:18

Default images

Prvi ovogodišnji let ruskog teretnog kosmičkog broda tipa Progres počeo je uspešnim lansiranjem s kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu. Raketa Sojuz-U ponela je teretno kosmičko vozilo s teretom neophodnim za rad Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Centar za upravljanje letovima u gradu Karaljovu u Podmoskovlju objavio je da se 9 minuta posle starta u 03.06 MSK (00:06CET / 23:06 GMT), Progres M-14M odvojio od rakete nosača Sojuz-U i započeo dvodnevni samostalan let ka MSS.

Svemirsko teretno vozilo Progres u orbitu nosi oko 2,6 tona tovara: prehrambene proizvode, vodu, kiseonik, sanitarno-higijenska sredstva, medicinske zalihe, gorivo, opremu za američke i ruske module stanice, koji se dosta razlikuju u tehnologiji izrade i održavanja.

Progres takođe nosi i opremu i sredstva za ceo niz eksperimenata koji se obavljaju u niskoj gravitaciji MSS-a i pod zanimljivim nazivom: Tipologija, Imuno, Biodegradacija, Matroška-R, Izdržljivost, Test.
Orbita: Meðunarodna svemirska stanica (MSS) (Foto: NASA)
Ekipu 30/31. Stalne posade MSS-a čine: Anton Škapljorov, Anatolij Ivanišin i Oljeg Kononjenko (RKA), Denijel Berbank i Donald Petit (NASA), i Holanđanin Andre Kejpers (ESA). Progres i njima donosi pošiljku, svakome od njegove porodice, i poruke i uputstva od psihologa. Posada je na okupu od 23. decembra 2011. (V. Orbita: Spojeni Sojuz i MSS).

Planirano je da Progres-M na Međunarodnu svemirsku stanicu pristane 28. januara u 04.09 MSK (01:09 CET / 00:09 GMT).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: