Predsednik falsifikovao doktorat?

Mađarski Univerzitet Semelvajs ispituje navode o tome da je predsednik Pal Šmit falsifikovao veći deo svoje doktorske teze iz 1992. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

15:10

Default images

Univerzitet je formirao istražnu komisiju koja će ispitati ove navode i rezultati istrage biće objavljeni 28. marta, javila je agencija Frans pres.

Mađarski nedeljnik HVG izneo je ranije ovog meseca tvrdnje da je Šmit najveći deo teze prepisao iz rada bugarskog stručnjaka za sport Nikolaja Georgijeva, koji je svoj tekst objavio osamdesetih godina 20. veka na francuskom jeziku.

Nedeljnik je na svom sajtu objavio odlomke koji izgledaju kao prevod teksta sa francuskog, ističući da je, od ukupno 215 strana, Šmit od Georgijeva preuzeo čak 180.

Predsednik je negirao optužbe, ističući da je spornih 180 strana "samo osnovni materijal", koji je načinio zajedno sa Georgijevim, a da je njegov lični doprinos zaključak od 35 strana.

Ćerka bugarskog stručnjaka, međutim, rekla je da njen otac nikada nije sarađivao sa mađarskim predsednikom.

Prošle nedelje pojavile su se nove optužbe protiv Šmita, kada je novinski portal Index.hu naveo da je 17 stranica iz zaključka njegove teze doslovan prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnmana, koja je napisana na engleskom jeziku 1991.

Hajnman je negirao da je ikada radio sa Šmitom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: