Josipović predlaže "zajednički lov"

Hrvatski predsednik će u februaru na Jahorini predsedniku Srbije i članovima Predsedništva BiH predložiti zajedničku saradnju u hvatanju ratnih zločinaca.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

11:57

Default images

Kako piše hrvatski "Globus", cilj Josipovićeve inicijative je da se trajno reši problem progona ratnih zločina u regionu kako se ne bi ponavljale situacije kao ona kad je u BiH uhapšen Tihomir Purda pošto je srpsko pravosuđe za njim raspisalo poternicu zbog navodnog ratnog zločina.

Kada se lideri Hrvatske, BiH i Srbije sastanu na Jahorini, Ivo Josipović će predložiti kolegama iz Srbije i BiH da potpišu zajednički međudržavni sporazum o saradnji na progonu ratnih zločina.

Predsednikovi saradnici tumače da se takav međudržavni sporazum može smatrati i jedinom pravom alternativom spornom Zakonu o ništavosti određenih pravnih akata pravosudnih organa bivše JNA, SFRJ i Republike Srbije, koji ionako čeka ocenu ustavnosti.

Josipovićev predlog zapravo je prva važna politička inicijativa pokrenuta nakon promene vlasti u Hrvatskoj. I nema sumnje da će izazvati reakcije kako na hrvatskoj političkoj sceni tako i u celoj regiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: