Severna Koreja: Kazne za mobilne

Oni koji pokušaju da pobegnu iz Severne Koreje ili koriste mobilni telefon tokom sto dana žalosti biće osuđeni kao ratni zločinci.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

11:46

Default images

Vlasti Severne Koreje se obračunavaju sa svojim građanima koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje ili koriste mobilne telefone tokom sto dana žalosti za preminulim vođom Kim Džong Ilom, saopštila je danas jedna južnokorejska humanitarna grupa.

Kim je iznenada umro 17. decembra i zvanični period žalosti je završen krajem decembra.

Međutim, vladajuća Radnička partija je izdala upozorenje svojim građanima u blizini granice s Kinom da će svako ko koristi mobilni telefon ili pokuša da pobegne iz zemlje tokom sto dana žalosti biti kažnjen kao ratni zločinac, objavila je organizacija "Dobri prijatelji" na svom sajtu, a preneo Jonhap.

Stanovnici Severne Koreje nastavljaju da beže na Jug, najčešće preko Kine, kako bi izbegli hroničnu nestašicu hrane u zemlji i političko ugnjetavanje.

U Južnu Koreju je prebeglo više od 23.000 stanovnika Severa.

Severna Koreja nastoji da politikom "čvrste ruke" spreči svoje ljude da komuniciraju sa spoljnim svetom u strahu da bi strane vesti i uticaji mogli da predstavljaju opasnost po politički sistem i vlast porodice Kim, čija već treća generacija uz pomoć vojske upravlja zemljom.

Ipak, veruje se da neki ljudi u blizini granice s Kinom koriste kineske mreže mobilne telefonije da bi komunicirali sa svojim rođacima i prijateljima u Južnoj Koreji i Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: