BiH: Uhapšen vođa vehabija

Jake policijske snage u vehabijskom selu Gornja Maoča uhapsile su Nusreta Imamovića, njegovog brata Eldina i Jasmina Mustajbašića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

11:13

Default images

Oko 150 pripadnika SIPA-e i policije pretreslo je više lokacija u Gornjoj Maoči, kod Brčkog, gde postoje vehabijske zajednice.

Uhapšeni Nusret Imamović je neprikosnoveni lider selefija u Gornjoj Maoči, a jedno vreme je boravio u Beču, gde je smatran jednim od najbližih saradnika Muhameda Porče, prenela je RTV Republike Srpske. Imamović je, prema nekim podacima, rodom iz sela Lipovice kod Kalesije. Završio je Gazi Husref-begovu medresu u Sarajevu.

Ranije je izjavio da je bio pripadnik Armije BiH i da je veći deo rata proveo na prvim borbenim linijama, gde je četiri puta ranjavan.

Nakon rata, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio je fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio sa tvrdim i radikalnim stavovima i shvatanjima.

Bio je uhapšen i u akciji "Svetlost", 3. februara 2010. godine u Gornjoj Maoči, u kojoj je učestvovalo više od 600 policajaca.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su, u okviru istrage nedavnog terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, od jutros u Gornjoj Maoči pretresli pet lokacija po nalogu Tužilštva BiH.

"Cilj akcije policijskih službenika SIPA bio je pronalazak dokaznog materijala koji se može dovesti u vezu sa navedenim napadom na Američku ambasadu, a eventualno pronađeni dokazni materijal, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biće predat Tužilaštvu BiH", saopšteno je iz SIPA, prenose mediji.

Pretres sela Gornja Maoča u kojem žive pripadnici vehabijskog pokreta počeo je oko sedam sati, a u njemu je učestvovalo oko 150 pripadnika više policijskih agencija.
Akcija se, kako je potvrđeno u Tužilaštvu BiH, sprovodi u okviru istrage u slučaju protiv Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara, koji je pucao iz kalašnjikova na ambasadu SAD 28. oktobra prošle godine u Sarajevu.

Policija je utvrdila da je Jašarević u terorističku akciju krenuo iz Gornje Maoče, a u tvom napadu ranjen je jedan policajac. Jašarević je posle toga pogođen snajperskim hicem i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: